Advertentie

Bill Gates haalt 1 miljard dollar op voor schone energie

Bill Gates haalt geld op om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ©AFP

De Amerikaanse miljardair wil projecten financieren om groene technologieën betaalbaarder maken.

Breakthrough Energy Catalyst, zo heet het project waarmee Bill Gates wil bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe technologie, die de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terug kan dringen. De Microsoft-oprichter vroeg grote bedrijven zoals General Motors, Bank of America, BlackRock, American Airlines en ArcelorMittal om te investeren in zijn initiatief en kreeg 1 miljard dollar (854 miljoen euro) bij elkaar.

Gates richtte Breakthrough Energy Catalyst op om sneller groene waterstof als duurzame vliegtuigbrandstof te ontwikkelen. Het initiatief zoekt ook naar manieren om energie in batterijen langdurig op te slaan en koolstof op te vangen uit de lucht. Die technologieën zijn momenteel nog te duur om breed toe te passen. Vliegtuigbrandstof op basis van van alcohol of industrieel afval is is vijf keer duurder dan kerosine.

Het is de bedoeling dat Breakthrough Energy geld levert om kapitaalintensieve projecten op te starten. De projecten moeten vervolgens bewijzen dat de groene technologieën niet duurder hoeven te zijn dan het bestaande alternatief. Gates verwijst naar zonnepanelen en lithiumbatterijen. Die waren vroeger duur, maar door investeringen en schaalvergroting zijn ze nu betaalbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud