Advertentie
Advertentie

Biodiversiteit gaat overal ter wereld achteruit

Een Zuid-Amerikaanse vogel, de Pitangus sulphuratus, op een heuvel bij de Colombiaanse stad Medellin waar deze week de wereldtop rond biodiversiteit wordt gehouden. ©AFP

De biodiversiteit blijft overal in de wereld op verontrustende wijze achteruitgaan, waardoor de natuur aanzienlijk minder kan bijdragen aan het welzijn van de mens.

Dat blijkt uit vier rapporten van het intergouvernmentele platform IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), samengesteld uit honderden deskundigen. Die zijn deze week bijeen in de Colombiaanse stad Medellin voor een wereldtop rond het thema.

'De gevolgen zijn dramatisch, zowel voor de economieën als de voedselveiligheid en de levenskwaliteit van de mens', zo luiden de conclusies van de rapporten, die vrijdag bekendgemaakt werden. Kort nadat bekend werd dat de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn gestorven is. 

Gedurende drie jaar werkten meer dan 550 vorsers aan deze evaluaties, die de gegevens van ongeveer 10.000 wetenschappelijke publicaties synthetiseren. Het uiteindelijke resultaat, dat in vier rapporten over Amerika, Afrika, Azië-Stille Oceaan en Europa-Centraal-Azië werd gegoten, beslaat de hele planeet, behalve de internationale wateren van de oceanen en Antarctica.

10.000
Biodiversiteit
De vier rapporten rond biodiversiteit zijn de weerslag van zo'n 10.000 wetenschappelijke publicaties.

Volgens de deskundigen kent de aarde een 'massaal uitsterven' van soorten, de eerste sinds de verdwijning van de dinosaurussen ongeveer 65 miljoen jaar geleden, en de zesde in 500 miljoen jaar.

'In elke regio, met uitzondering van enkele positieve voorbeelden, gaan de biodiversiteit en de capaciteit van de natuur om bij te dragen tot het welzijn van de mens achteruit of teniet door de druk op de habitat, overexploitatie, het niet-duurzame gebruik van de natuurlijke rijkdommen, water- en luchtverontreiniging, de toename van invasieve soorten en de klimaatverandering', zegt de voorzitter van IPBES, Robert Watson.

'Onvermogen'

'Het onvermogen voorrang te geven aan adequaat beleid voor de bescherming van de soorten en het  indijken van het verlies aan biodiversiteit ondergraaft tot op vandaag de kansen van elke regio en bijna alle landen om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te halen, die in 2015 door de internationale gemeenschap werden goedgekeurd', zo waarschuwen de deskundigen.

De besluiten van de vier rapporten roepen unaniem tot actie op. 'We moeten nu handelen om een einde te maken aan het niet-duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen, anders dreigen we onze toekomst op het spel te zetten, net als het leven dat we vandaag leiden', schrijven de experts.

'Voor velen lijken de biodiversiteit en de bijdragen van de natuur aan het welzijn van de mensheid te wetenschappelijk en ver van de dagelijkse realiteit', voegt IPBES-voorzitter Watson eraan toe. 'Niets is minder waar. De natuur en de biodiversiteit vormen de hoeksteen van ons voedingssysteem, van ons water en onze energie. Het is daaraan dat we ons voortbestaan, onze culturen en onze identiteiten te danken hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud