'Biostoom werd 's nachts illegaal bevoorraad'

De verbrandingsoven Electrawinds Biostoom (foto Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Het groenestroombedrijf Electrawinds liet jarenlang 's nachts afval leveren voor zijn verbrandingsinstallatie Biostoom, terwijl dat niet toegelaten was. Dat meldt het VRT-radionieuws deze middag.

Het noodlijdende Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds overtrad de vergunningen voor zijn verbrandingsinstallatie Biostoom. Het bedrijf liet 's nachts vrachtwagens afval leveren omdat ze dan niet in de file zouden staan. Maar die nachtelijke leveringen waren niet toegelaten en creëerden overlast. Dat blijkt uit een reportage van het VRT Journaal.

Biostoom is een installatie in het industriegebied Plassendale, gelegen in de achterhaven van Oostende. Het is een verbrandingsoven waar voorbehandeld huishoudelijk afval wordt verbrand. Uit de warmte wordt energie gerecupereerd, waarvoor groenestroomcertificaten worden verkregen.

Biostoom was tot zeer recent in handen van Electrawinds. Het noodlijdende energiebedrijf verkocht dat 'kroonjuweel' aan de Limburgse afvalverwerker Bionerga.

Hoewel Electrawinds nu geen eigenaar meer is, kan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) met terugwerkende kracht Electrawinds nog steeds een geldboete of een tijdelijke sluiting van de centrale opleggen.

Er zijn ook vragen bij het groene karakter van de installatie. De vrachtwagens moeten meer dan 1 miljoen kilometer per jaar rijden om de centrale te bevoorraden.

In een reactie laat Biostoom weten dat het toezicht op de leveringstijden van de afvalleveranciers wordt verstrakt. Chauffeurs die na 22 uur aankomen op het bedrijventerrein worden niet meer toegelaten. 

Verkoop

De verkoop leverde Electrawinds 37,5 miljoen euro op, geld waarmee het bedrijf de lonen van zijn personeel kon betalen en een deel van de bankschulden aflossen. Bionerga is een afvalbedrijf dat in handen is van de Limburgse gemeentelijke holding Nuhma. Het Nederlandse infrastructuurfonds NIBC European Infrastructure Fund (NEIF) bezit een minderheidsbelang van 30 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud