Bodemonderzoeker ABO verdrievoudigt winst

Het ingenieursbureau ABO is betrokken bij de sanering van de terreinen van Ford Genk.

De Gentse milieugroep is na een recordjaar 2019 dit jaar met groei gestart. 'We gaan uit van een verschuiving van projecten door Covid-19, niet van annulaties', klinkt het.

Het beursgenoteerde ingenieursbureau ABO-Group Environment stelde zich vorig jaar tot doel 50 miljoen euro omzet te halen. Die symbolische mijlpaal haalde de Gentse groep net niet. De omzet steeg 8 procent tot 48 miljoen euro en de bedrijfsopbrengsten klommen tot 49,3 miljoen euro. 

1,76 miljoen
Groepswinst
De groepswinst verdrievoudigde van 0,55 miljoen naar 1,76 miljoen euro.

Die recordomzet leidde tot een forse toename van de winst. De groepswinst verdrievoudigde van 0,55 miljoen euro naar 1,76 miljoen euro. Dat komt neer op 0,17 cent per aandeel.

Boringen

ABO,dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert, zag zijn grootste divisie Geotechniek, verder groeien (+ 20%). Die divisie die boringen en bodemonderzoeken levert voor grote bouw- en infrastructuurwerken, levert meer dan de helft van de omzet. 

De Franse divisie, die al jaren aan grote overheidsprojecten werkt, heeft veel meer kunnen bijdragen aan de winst. In 2018 was er een grote impact door stakingen en acties van de gele hesjes.

In Nederland werd de kaap van 10 miljoen euro omzet gerond door de sterke vraag naar advies en veldwerk in de bodemdivisie. De vraag naar gekwalificeerd personeel blijft daar het grootste knelpunt.

De kleinere energieactiviteiten, een restantje dat herinnert aan het beursverleden van het bedrijf dat vroeger de groene-energieproducent Thenergo was, kenden een forse terugval van de omzet. Maar dat had geen impact op de toegevoegde waarde omdat de de meeste contracten aan onderaannemers werden uitbesteed, klinkt het.

Sondeerwagen

Frank De Palmenaer, de CEO van ABO.

'Dit jaar is goed gestart door de gunstige weersomstandigheden', zegt CEO en oprichter Frank De Palmenaer. Hij blijft investeren in de uitbouw van het bedrijf met de uitbreiding van de sonderingsploegen, de aankoop van een nieuwe sondeerwagen en de opstart van een nieuw kantoor in Toulouse. 'Die initiatieven zullen de omzet en de winst in 2020 ondersteunen.'

De langetermijndoelstelling van een dubbelcijferige groei door interne groei en overnames blijft dan ook behouden. Er worden een aantal overnamedossiers bekeken, al is er geen garantie dat die een effectieve transactie opleveren. 'Om de toekomst voor te bereiden hebben we ook het directiecomité verjongd', zegt De Palmenaer.

Covid-19

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden wegen wel op de omzet. Maar De Palmenaer verwacht dat de impact beheersbaar blijft. 'We gaan uit van een verschuiving van projecten, niet van annulaties', zegt de CEO. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud