Advertentie

Bodemonderzoeker Fugro keldert na winstalarm

Het onderzoekschip Fugro Equator is de bodem van de Indische Oceaan in kaart aan het brengen. ©REUTERS

De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro waarschuwt dat de resultaten van het eerste halfjaar zullen tegenvallen. De olie- en gasindustrie investeert minder en het bedrijf kende ook enkele tegenslagen. Fugro verliest op de Amsterdamse beurs een vijfde van zijn waarde.

Fugro is gespecialiseerd in het verzamelen en interpreteren van gegevens over het aardoppervlak en de ondergrond. Onder meer voor de olie- en gasindustrie is die informatie van groot belang. De laatste tijd zijn bedrijven in de energiesector echter erg voorzichtig geworden met nieuwe investeringen. Dat betekent minder opdrachten voor Fugro en dus ook forsere druk op de marges in alle divisies van de groep. Driekwart van de omzet is te danken aan de olie- en gasindustrie.

Fugro waarschuwde donderdagmorgen slechts een ‘lage eencijferige’ operationele winstmarge (ebit-marge) te verwachten voor het eerste halfjaar. Ergens tussen 1 en 3 procent dus. Een jaar eerder, in de eerste zes maanden van 2013, behaalde het Nederlandse bedrijf nog een ebit-marge van 11,4 procent.

Die zwakke ebit-marge is zonder rekening te houden met ‘non-cash impairments’, boekhoudkundige verliezen zeg maar. Fugro gaat inderdaad over het eerste half jaar een waardevermindering van 300 à 350 miljoen euro boeken op zijn bezittingen.

De grootste problemen stellen zich in de divisie Geoscience Services, die geofysische data verwerft en verwerkt door middel van geavanceerde toestellen op de zeebodem en kampt met een tekort aan opdrachten. De tak Subsea Services kende dan weer twee tegenslagen: een brand in de machinekamer stelde het grootste schip in de vloot zeven weken buiten gebruik en drie duikersploegen in Brazilië zijn al weken in staking.

Topman Paul van Riel benadrukt in een persbericht dat Fugro nu de nodige maatregelen neemt om de rendabiliteit te verbeteren. Hij blijft geloven in de groei op lange termijn, als zal die iets trager zijn dan tot dusver gehoopt. De tweede jaarhelft zou een stuk beter moeten worden dan de eerste, al zal de ebit-marge over het hele jaar wel lager uitvallen dan over 2013.

De volledige halfjaarresultaten worden op 11 augustus wereldkundig gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud