Advertentie

Bouw Franse kerncentrale loopt opnieuw vertraging op

©AFP

De Franse energiereus EDF botst op een nieuwe opdoffer voor de bouw van de nieuwe kerncentrale in Flamanville.

Experten van de Franse nucleaire waakhond ASN oordelen dat negen foute lasnaden moeten worden vervangen vooraleer de kerncentrale kan opstarten. Dat maakten ze donderdag bekend in een mededeling. Hoewel het technisch advies nog niet is omgezet in een formeel rapport, ziet het er naar uit dat het bouwproject opnieuw vertraging oploopt.

De kernreactor Flamanville 3, langs de kust in Normandië, moest oorspronkelijk tegen eind 2007 klaar zijn. Maar zoals alle Europese nucleaire bouwprojecten liep het project jaren vertraging op door de aangescherpte veiligheidsvereisten. Het kostenplaatje, dat oorspronkelijk op 3,3 miljard euro werd geraamd, verdrievoudigde. In juli vorig jaar nog maakte EDF bekend dat de problemen met de lasnaden 400 miljoen euro extra kosten zullen veroorzaken, waardoor het kostenplaatje opliep tot 10,9 miljard euro. De opstartdatum werd opnieuw opgeschoven tot midden 2020.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmaps

EDF liet donderdag in een mededeling weten dat de aanbevelingen van de nucleair experten opnieuw impact kunnen hebben op de geplande opstart en de bouwkosten. Pas als ASN met het finaal besluit komt, zal EDF de planning updaten. 

Van al de Europese bouwprojecten staat de Flamanville-centrale in Frankrijk het verst, samen met het Finse Olkiluoto-project. Tal van andere projecten, waaronder drie Britse centrales, werden afgevoerd na financieringsproblemen en technische tegenvallers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud