Advertentie

Bouwers windmolenparken: 'Concessies blijven'

Voor de Belgische kust is nu een vierde windmolenpark operationeel ©BELGA

'We gaan er van uit dat we een vierde offshore windpark kunnen bouwen, zegt ceo François Van Leeuw van Parkwind. Dat de overheid de subsidieregels wil aanpassen, is volgens Van Leeuw nog niet beslist.

In Oostende werd woensdag feestelijk een nieuw windmolenpark voor de Belgische kust boven de doopvont gehouden; Nobelwind. Het vierde voor België, het derde voor Parkwind, dat voor de bouw en de uitbating samenwerkt met het Japanse Sumitomo en de Nederlandse cooperatie Meewind.

Parkwind is een consortium van Colruyt, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Korys, de holding van de familie Colruyt. Het bouwde al de offshoreparken Belwind en Northwind en sinds half mei is nu ook Nobelwind operationeel. Dat nieuwe park ligt op 50 kilometer van de Belgische kust. Het heeft een capaciteit van 165 MW en kan stroom leveren aan 180.000 gezinnen.

Stroom voor 600.000 gezinnen

Nobelwind kostte 600 miljoen euro. Dat brengt de totale investering van Parkwind in zijn drie parken op een slordige 2 miljard euro. 70 procent daarvan werd via banken gefinancierd waaronder de Europese Investeringsbank EIB. De drie parken hebben een capaciteit van 552 Megawatt en tellen 178 windmolens. 'Goed voor stroom voor 600.000 gezinnen', zegt ceo François Van Leeuw van Parkwind.

Parkwind heeft nog een concessie voor een vierde windpark voor de Belgische kust, Northwester II. 'We investeren daar al en hopen volgend jaar met de werken te kunnen starten, zodat het in 2019 operationeel is', zegt Van Leeuw.

Ander subsidiebeleid

We willen een open debat met de overheid over de subsidieregeling van offshorewindparken
François Van Leeuw
Ceo Parkwind

De topman van Parkwind lijkt zich weinig zorgen te maken over de recente uitspraken van staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer (Open VLD). Die kondigde in april aan dat hij de concessies voor de drie laatste nog te bouwen windparken op zee - Northwester II, Seastar en Mermaid - wil intrekken.

De Backers uitspraak was een reactie op de bekendmaking dat het Deens energiebedrijf Dong voor de Duitse kust tegen 2025 een offshorewindmolenpark zal bouwen op basis van de verkochte stroom, dus quasi zonder subsidies.

De Backer wil ook in ons land de subsidies voor de offshoreparken omlaag en suggereerde om de drie laatste opnieuw aan te besteden. Een aanpassing van het Belgische concessiesysteem naar de Nederlandse of Duitse variant zou volgens hem voor de overheid een besparing opleveren van 3,5 miljard euro.

Ambitie voor nummer vier blijft

Van Leeuw: 'Vandaag heeft de federale regering daar nog geen beslissing over genomen. We hebben dus de ambitie om ook dat vierde park te bouwen. Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat je niet zomaar concessie kan verbreken. Dat doe je niet. Er is daarover geen overleg geweest met de sector.'

'Er is nu een wettelijk kader om nog drie parken te bouwen om de milieudoelstellingen te halen en tot op heden zijn er geen signalen dat dit zal veranderen. We vragen een open debat over het dossier - want er is niet met de sector overlegd - en een eerlijke vergoeding voor onze investering'.

Volgens Van Leeuw is de vergelijking van De Backer met de nieuwe 'subsidieloze' parken in Nederland en Duitsland onterecht. 'Dit gaat om parken die pas in 2025 operationeel zijn. Dat is appels met peren vergelijken'.

Know how exporteren

Parkwind wil zijn opgebouwde knowhow exporteren en kijkt nu al naar het buitenland. In Frankrijk dingt het mee voor een offshorewindconcessie in Duinkerke, samen met Valeco.

Van Leeuw: 'We kijken ook naar dossiers in Azië en de VS waar offshorewind in beweging begint te komen. We bouwen nu 1 park om de twee à drie jaar. Tegen 2023 willen we drie tot vier extra parken'.

De stroom van Nobelwind zal met dezelfde aansluitingskabel als die van Northwind in Zeebrugge aan land worden gebracht en op het net geduwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud