BP staat voor jaren van dure claims

De olieramp in de Golf van Mexico heeft de Britse oliegroep BP al 6,1 miljard dollar (4,63 miljard euro) gekost. Daarin zitten de kosten voor het dichten van het olielek, voor het ruimen van de smurrie en ook voor de schadevergoedingen. Het bedrag is met andere woorden nog niet definitief.

Toen de olie nog uit het lek stroomde, gingen analisten uit van minstens 30 miljard euro. Het lek is dicht sinds 15 juli, maar BP durfde het goede nieuws pas vorige week te bevestigen. De nieuwe ramingen voor het kostenplaatje voor BP zijn nu iets meer gematigd, al hangt veel af van de lopende onderzoeken.

Het aantal onderzoeken naar de oorzaak van de olieramp dikt nog altijd aan. Niet alleen de Amerikaanse overheid heeft een onderzoek gevraagd, de Amerikaanse president, Barack Obama, belastte ook een onafhankelijke commissie met een opdracht. Daarnaast zijn ook nog tal van organisaties, zoals de Chemical Safety Board of het Bureau van Ocean Energy Management, op zoek naar de oorzaak van het ongeval op het BP-olieboorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, eind april.

BP ontving sinds het ongeval al 145.000 schadeclaims. Daar werden er 103.900 van betaald, goed voor een bedrag van 319 miljoen dollar (242 miljoen euro). Er wordt niettemin van uitgegaan dat dat aantal nog fors zal toenemen, afhankelijk van de resultaten van de talrijke onderzoeken. Analisten sluiten miljardenclaims niet uit, bijvoorbeeld voor de visserij, die maanden lam lag in de regio of nog voor het vervuilen van de Amerikaanse kusten.

BP meldde gisteren dat zo’n 30.800 mensen en meer dan 5.000 boten bezig zijn met het opruimen van de oliesmurrie. Zo’n 826.000 olievaten konden worden opgepompt, wat maar een klein deel is van de naar schatting 4,9 miljoen vaten die in zee stroomden. BP is nog altijd bezig met het aanmaken van een alternatieve boring, al is het oorspronkelijke lek nu al dicht. Ter verduidelijking: om heel zeker te zijn dat de leiding wel degelijk buiten gebruik is, wil BP er een alternatief gaatje in maken, veel dieper nog dan het lek, en daar dan meteen modder en ciment in gooien. Die opdracht, gepland voor midden deze maand, is niet eenvoudig, want BP werkt hier zo’n 5 kilometer diep onder de wateroppervlakte.

Fonds

BP boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 13 miljard euro door de hoge kosten van de ramp. Die rode cijfers zullen niet meteen worden weggewerkt. De oliegroep stortte gisteren 2,26 miljard euro in een fonds dat ze beloofde op te richten om de claims van de olieramp te betalen. De Amerikaanse president, Barack Obama, had daarop aangedrongen. Het fonds zal uiteindelijk met 15,18 miljard euro worden gespekt.

Ook met de reputatie van BP gaat het niet goed. In de Verenigde Staten zouden ze het logo graag zien verdwijnen in het voordeel van het vroegere Amoco. En ook Greenpeace vindt dat BP niet verder kan met zijn groene zonnebloem, zeker nu er aanwijzingen zijn dat BP te veel nefaste chemicaliën heeft gebruikt om de olie op zee op te lossen. Het anti- BP-kamp groeit nog dagelijks aan. De webpagina ‘Boycot BP’ op Facebook telt intussen 850.000 leden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud