BP verkoopt raffinaderij Californië

Een ARCO-tankstation in Ontario, Californië

BP verkoopt zijn raffinaderij in Carson, Californië, een bijbehorend netwerk van pijpleidingen en opslagtanks, en de ARCO-tankstations in het zuiden van Californië aan Tesoro Corporation. Het Britse olieconcern vangt hiervoor 2,5 miljard dollar.

De verkoop van de raffinaderij van Carson, in de agglomeratie van Los Angeles, maakt deel uit van een strategische heroriëntering in de Verenigde Staten. Enerzijds wil BP zijn omvang in de VS verkleinen na het dramatische olielek in de Golf van Mexico van twee jaar geleden; anderzijds wil de Britse groep zich meer toeleggen op haar drie raffinaderijen in het noorden van het land, die vlot kunnen bevoorraad worden met Canadese olie. In het kader van deze oefening moet trouwens ook nog de raffinaderij van Texas City de deur uit.

BP verwierf de raffinaderijen van Texas City en Carson respectievelijk in 1998 (van Amoco) en in 2000 (van Arco). BP was hierdoor de grootste olieraffineerder in de VS geworden. De overname van Carson, een raffinaderij met een capaciteit van 266.000 vaten per dag en van de andere activa zal naar verwachting voor midden 2013 worden afgerond, na goedkeuring door de bevoegde autoriteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud