BP verlaagt voor eerst in tien jaar dividend

Het is de eerste dividendverlaging van BP sinds de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. ©AFP

De Britse oliereus BP slikte in het tweede kwartaal een recordverlies van 6,7 miljard dollar. Eerder knipte ook de branchegenoot Shell in het dividend.

5,25 cent
kwartaaldividend
BP halveerde het kwartaaldividend van 10,25 naar 5,25 cent.

BP halveerde het kwartaaldividend van 10,25 naar 5,25 cent, een opmerkelijke zet voor een bedrijf dat als hét Britse aandeel voor de goede huisvader geldt. Het is van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 geleden dat het zulke draconische maatregelen moest nemen.

De boosdoener is het coronavirus en de overheidsmaatregelen die de verspreiding van het virus moesten beteugelen. Die legden de hele energiesector lam en deden de olieprijzen crashen, waardoor het steeds minder waarschijnlijk werd dat 8 miljard dollar dividenden naar de aandeelhouders zouden vloeien.

Recordverlies

BP boekte in het tweede kwartaal een recordverlies van 6,7 miljard dollar, tegenover een winst van 2,8 miljard dollar een jaar eerder. Het verlies is vooral te wijten aan een afschrijving van 6,5 miljard dollar op olieactiva en is beperkter dan verwacht, omdat de handelstak kon profiteren van de grote beweeglijkheid op de oliemarkt. Die tradingwinsten zijn echter volatiel en geen stabiele basis om een dividend op te stoelen, vandaar de knip.

De sectorgenoot Shell zette al in het eerste kwartaal het mes in het dividend, een unicum sinds de Tweede Wereldoorlog. Toen weigerde BP's nieuwe CEO Bernard Looney hetzelfde te doen. Nu gaat hij toch overstag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud