BP ziet productie flink dalen

BP-topman Bob Dudley - Foto Reuters

BP, na Royal Dutch Shell de grootste olieproducent van Europa, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt door afschrijvingen in de VS en een aanzienlijk gedaalde productie. Zonder de eenmalige impact van de afschrijvingen bleef het bedrijf ook onder de verwachtingen van de analisten.

Het nettoverlies kwam uit op 1,4 miljard dollar, terwijl een jaar eerder nog een winst van 5,7 miljard werd neergezet. De productie, zonder rekening te houden met de Russische joint venture TNK-BP, ging 7,4 procent achteruit tot 2,3 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

De voornaamste druk op de cijfers kwam van afschrijvingen in de VS. Het gaat concreet om activa voor de winning van schaliegas en een aantal raffinaderijen. Dat alles dreef de factuur op tot 4,8 miljard dollar.

Het nieuws is een flinke tegenvaller voor topman Bob Dudley. Die is volop bezig met de heropbouw van BP na de ramp met het Deepwater Horizon-platform in de Golf van Mexico in 2010.

Maar er is meer aan de hand dan de eenmalige impact van afschrijvingen. Als de cijfers daarvan gezuiverd worden, belandde de winst op 3,7 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld hadden gerekend op 4,6 miljard dollar winst op vergelijkbare basis.

Het aandeel koerst dinsdagochtend zo'n 3 procent lager tot 431,05 pence in de Londense handel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud