Advertentie

Britse winkels worstelen met CO2-tekort, Belgische voorlopig niet

Lege winkelrekken in het Verenigd Koninkrijk. ©AFP

De hoge gasprijzen veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk problemen in de voedingsindustrie. In België is het vooralsnog zo ver niet, leert een rondvraag door de voedingsfederatie Fevia.

De productie van CO2 stokt door de piekende gasprijzen. Britse voedingswinkels dreigen daardoor zonder diepvriesproducten en vlees te vallen. De reden: een tekort aan droogijs. Dat is koolstofdioxide of CO2 in een vaste vorm, dat vooral wordt gebruikt om voedingswaren te koelen.

Dit weekend stopte de Britse onlinewinkel Ocado Group al met het leveren van diepvriesproducten aan zijn klanten. Leveranciers van varkens- en kippenvlees waarschuwen tegelijk dat door een tekort aan CO2 hun aanvoer de komende dagen helemaal dreigt stil te vallen.

De aankondigingen zijn tekenend voor de oplopende problemen die de Europese gascrisis veroorzaakt. Bij de Britse voedingswinkels, waar al chaos heerste door stijgende prijzen en bevoorradingsproblemen als gevolg van de pandemie en de brexit, dreigen de rekken nu helemaal leeg te worden.

In België krijgt de voedingsfederatie Fevia vooralsnog geen signalen van tekorten. 'We deden een rondvraag, maar hoorden van niemand echo's over tekorten', zegt Fevia-CEO Bart Buysse. 

Ook in de slachthuizen is er geen sprake van CO2-tekorten. Daar wordt koolstofdioxide gebruikt bij het slachten en koelen. 'Op dit ogenblik is er nog geen sprake van tekorten', klinkt het bij Febev, de federatie van het Belgisch vlees.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud