Advertentie
Advertentie

Britten bouwen eerste kerncentrale in jaren

De Britse premier David Cameron kiest resoluut voor kernenergie (foto: AFP) ©PA

De Britse regering en het Franse energiebedrijf EDF bouwen de eerste Europese kerncentrale sinds de kernramp van Fukushima. Die ramp zette Duitsland aan tot een versnelde kernuitstap, de Britten kiezen daarentegen resoluut voor kernenergie.

Het project krijgt de naam Hinkley Point C. In Hinkley Point, in het zuidwestelijke graafschap Somerset, staan al twee centrales, Hinkley Point A en B, waarvan A niet meer gebruikt wordt en B tegen 2023, als de nieuwe centrale operationeel moet zijn, aan haar eind komt. De bouw van de centrale vergt een investering van 16 miljard pond (18,9 miljard euro).

De elektriciteitsinfrastructuur in het VK is verouderd, regulatoren waarschuwden al dat er black-outs kunnen voorvallen als er geen investeringen komen. Tegen 2020 wil premier David Cameron 110 miljard pond aan investeringen voor elektriciteitsinfrastructuur aantrekken. Het verouderde netwerk is een reden waarom Britten met een van de hoogste energiefacturen van Europa kampen. Uitgerekend vandaag kondigde energieleverancier Npower aan de prijzen van december met 10 procent te verhogen. 

Voordelen van de centrale volgens de Britse overheid

  • Een zware investering van 16 miljard pond van EDF en zijn partners in het VK. Britse bedrijven zouden tot 57 procent van het werk kunnen uitvoeren.
  • 25.000 jobs tijdens de bouw, met een piek van 5.600 op één moment. 900 permanente jobs tijdens de 60 jaar lange exploitatie.
  • Capaciteit voor elektriciteit voor 6 miljoen huisgezinnen, of 7 procent van de Britse energievraag.
  • Een propere bron van energie in eigen land, waarmee de Britse uitstoot van CO2 met 9 miljoen ton per jaar wordt beperkt.

Bovendien heeft de Britse overheid toegezegd dat de uitstoot van CO2 in 2020 een derde lager moet liggen dan in 1990. Er zijn plannen om 16 gigawatt aan nucleaire capaciteit toe te voegen als een van de wegen om die doelstelling te halen.

De nieuwe centrale in Hinkley Point zal daarvan zowat een tiende produceren. Het VK plant in totaal een tiental nieuwe reactoren. Het land heeft nu 16 reactoren in werking, waarvan het gros over tien jaar het einde van zijn levensduur bereikt - de bouw van een centrale vergt tien jaar.

Het VK blijft dus voluit kiezen voor nucleaire energie, in tegenstelling tot veel andere landen. Duitsland besliste na de Japanse kernramp in Fukushima kernenergie te laten uitdoven, en Frankrijk heeft zich tot doel gesteld het aandeel van kernenergie in het nationale verbruik terug te dringen van 75 tot 50 procent.

Vaste verkoopprijs

Het akkoord voor Hinkley Point C legt verkoopprijzen vast voor 35 jaar vanaf het moment dat de commerciële uitbating start, en voorziet in een verkoopprijs voor de opgewekte elektriciteit van 92,5 pond per megawattuurzo blijkt uit een mededeling van het Britse ministerie van Energie en Downing Street, het kabinet van de premier. Dat is bijna dubbel zo veel asl het marktgemiddelde van 49 pond van het voorbije jaar. Als EDF ook doorgaat met de bouw van een tweede project met eveneens twee reactoren in het oostelijke Sizewell, daalt die gegarandeerde prijs tot 89,5 pond per megawattuur.

Overheidsgaranties

De Chinese groepen CGN en CNNC, die al langer partners zijn van EDF, participeren in het project, alsook Areva, de Franse groep gespecialiseerd in de bouw van kerncentrales. EDF zal 45 tot 50 procent in bezit nemen, Areva, dat de reactoren levert, 10 procent. De Chinezen zullen 30 tot 40 procent van het project bezitten. Er lopen nog gesprekken met andere geïnteresseerde partijen.

De overheid biedt garanties voor de leningen, en dat voor 5 procent van de kostprijs. Europa moet wel nog groen licht geven voor het project in verband met de regels rond overheidssteun. Het is de eerste keer dat een Europese lidstaat staatsgaranties verschaft voor een nucleair project.

Samen met de hoge vaste verkoopprijs vormen de staatsgaranties een signaal dat ontwikkelaars van nucleaire centrales een forse duw in de rug moeten krijgen in Europa om nog tot de bouw van een centrale over te gaan. De bouwkosten zijn onder meer gestegen door strengere veiligheidseisen na Fukushima.

De bouw van de reactoren van het type EPR (derde generatie) zal tien jaar in beslag nemen. Volgens premier David Cameron gaat het project 25.000 nieuwe banen opleveren tijdens de bouwperiode. Voor de exploitatie wordt gerekend met 900 banen. Het is de bedoeling dat de centrale 60 jaar werkt. (klik op kaart voor vergroting)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud