Britten kopen Belgische 'stroomafschakelaar' voor 70 miljoen

Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts, oprichters van REstore

Investeerders zoals LRM, Ackermans & van Haaren en Thomas Leysen (Umicore) cashen fors bij de verkoop van het Antwerpse REstore, dat software ontwikkelde om black outs te voorkomen.

De Antwerpse 'stroomafschakelaar' REstore is verkocht aan het Britse energieconcernconcern Centrica voor 70 miljoen euro. Dat is een smak geld voor een bedrijf dat amper vijf jaar bestaat en vorig jaar nog altijd verlieslatend was. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. REstore heeft in korte tijd een indrukwekkend parcours afgelegd, en werd vorig jaar door Deloitte zelfs nog gelauwerd als snelst groeiend techbedrijf in België. 

REstore ontwikkelde software die toelaat om bij overbelasting van het elektriciteisnet vanop afstand het verbruik van stroomverslindende machines bij bedrijven in real time en tegen betaling te verminderen of zelfs helemaal uit te schakelen.

De software van REstore helpt om black-outs te vermijden en laat bedrijven toe munt te slaan uit 'niet-gebruikte' energie.

Kortom, de software laat bedrijven toe op bepaalde piekmomenten munt te slaan uit 'niet-gebruikte' energie. Die markt wordt in ons land op tientallen miljoenen euro's geraamd. Het principe waarbij 'vraagsturing' de energieconsumptiepieken afvlakt en zo potentiële black-outs vermijdt, is in opmars door de transitie naar wind - en zonneënergie, waarvan de productie minder voorspelbaar is. Gasgestookte centrales worden al achter de hand gehouden om vraag en aanbod snel in evenwicht te brengen, maar de oplossing van REstore is handiger, milieuvriendelijker en goedkoper. 

Umicore en ArcelorMittal

Intussen gebruiken al zo'n 150 grote industriële bedrijven de technologie van REstore in onder andere de staal-, chemie- en voedingsindustrie. Op de klantenlijst staan ArcelorMittal, Total, BASF en Umicore. In België zijn meer dan 50 bedrijven aangesloten bij REstore.

Met de verkoop zien de aandeelhouders hun inleg - in totaal 11 miljoen euro in verschillende stappen - met gemiddeld meer dan 500 procent stijgen. Onder andere de Limburgse investeringsmaatschappij, het durfkapitaalfonds Ark Angels Fund, Thomas Leysen en Ackermans & van Haaren doen een goede zaak, evenals deoprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts Rudi Thomaes, ex-topman van de werkgeversfederatie VBO, is voorzitter van het bedrijf.

We zijn opgetogen om samen de technologie uit te rollen naar Noord-Amerika en andere continenten.
oprichters REstore

REstore werd opgericht in 2012 door de twee neven Mermans en Rombouts, die voorheen bij Goldman Sachs computermodellen en software ontwikkelden voor risk management. Vorig jaar boekte het bedrijf al 10 miljoen euro omzet en slikte het een verlies van iets meer dan 1 miljoen. 

Het Antwerpse bedrijf is actief in België, het VK, Duitsland en Frankrijk. Onder de vleugels van Centrica, met een beurswaarde van meer dan 10 miljard euro, zal die internationalisering in een stroomversnelling komen. 'We zijn opgetogen om samen de technologie uit te rollen naar Noord-Amerika en andere continenten', zeggen de oprichters.

Maar ook in België heeft REstore nog plannen. Zo heeft het een cruciale rol in de plannen van LRM om in Limburg miljoenen te investeren in de installatie van 140 megabatterijen. Die moeten - net als de gascentrales in ons land - dienst doen als strategische energiereserve, automatisch aangestuurd door de technologie van REstore.

Met REstore voegt Centrica een extra pijler toe aan zijn divisie Centrica Business Solutions. Het nam eerder al Paronamic Power, Neas Energy en ENER-G Cogen over. 'Het breidt ons aanbod uit naar bedrijven om hen te helpen bij het optimaliseren van hun energieverbruik.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud