Buffett mengt zich met 10 miljard dollar in strijd tussen oliereuzen

De Amerikaanse miljardair-superbelegger Warren Buffett. ©REUTERS

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, engageert zich om 10 miljard dollar te investeren in de oliereus Occidental Petroleum, die zijn sectorgenoot Anadarko wil overnemen.

Occidental Petroleum  troefde vorige week Chevron  af met een vijandig bod van 38 miljard dollar op het exploratiebedrijf Anadarko . Chevron, dat eerder met Anadarko een overeenkomst over een overname had gesloten, was bereid 'slechts' 33 miljard dollar te betalen.

Buffett zorgt nu voor een coup de théâtre. Zijn 500 miljard dollar grote speeltuin Berkshire Hathaway  stopt Occidental Petroleum 10 miljard dollar vers geld toe. Dat verloopt via bevoorrechte aandelen, waar de Amerikaanse miljardair een stevige 8 procent rente op zal verdienen. 

Occidental krijgt zo - weliswaar tegen een stevige prijs - forse rugdekking in zijn gedurfde bod op Anadarko. 

Jet in Omaha

Buffetts tussenkomst komt er nadat Anadarko's raad van bestuur maandag de deur op een kier heeft gezet voor een huwelijk met Occidental, ondanks de eerdere verloving met Chevron.

De vraag is of Chevron nog met een tegenbod komt nu Anadarko via zijn alliantie met de cashrijke Buffett - Berkshire Hathaway had eind 2018 een slordige 112 miljard dollar cash in de oorlogskas - zijn financiële vuurkracht fors verhoogt.

De nieuwsdienst Bloomberg kon op basis van vluchtdata opmaken dat een bedrijfsjet van Occidental afgelopen weekend in Omaha, Nebraska was. Dat is Buffetts thuisbasis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud