Bulgaren kopen Vilvoordse stroomcentrale

De koeltorens van de centrale in Vilvoorde. ©Photo News

De Duitse groep Uniper (E.ON) verkoopt de gasgestookte elektriciteitscentrale van Vilvoorde aan het Bulgaarse Energy Market.

De Duitse energiegroep Uniper , een afgesplitst onderdeel van E.ON , heeft haar laatste productieactiviteiten in ons land afgestoten. De centrale in Vilvoorde wordt overgenomen door een Nederlands vehikel van het Bulgaarse Energy Market, dat tot nog toe vooral actief was in Zuidoost-Europa.

Uniper ontdeed zich eerder van de steenkoolcentrale in Langerlo: het project kwam via via in handen van het Estse Graanul Invest en stierf daar een stille dood. Ook een nucleaire deal met Electrabel voor stroom uit de Belgische kernreactoren is afgelopen.

De overnemer Energy Market heeft nog geen ervaring in West-Europa, maar wordt in ons land bijgestaan door Power Pulse, een energiestart-up met heel wat voormalige E.ON-mensen aan boord. 'Energy Market ziet het als een strategische zet om de Belgische markt te leren kennen en overweegt ook andere activiteiten te ontplooien', zegt Guy Willemot van Power Pulse. Energy Market gokt op een scenario waar de gascentrales, die nu vaak onrendabel zijn, opnieuw een belangrijke rol kunnen spelen.

Strategische reserve

De centrale in Vilvoorde werd op 1 januari 2014 gesloten, maar werd nadien opgenomen in de strategische reserve. Dat is een groep van centrales die op op piekmomenten in de winter kunnen worden opgestart. De centrale heeft een capaciteit van 265 megawatt.  

Het contract voor de strategische reserve is afgelopen, maar de nieuwe eigenaars willen deelnemen aan een nieuwe aanbesteding voor strategische reservecapaciteit. Dat zou de centrale weer drie jaar zekerheid geven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect