Bulgaren willen stroomcentrale Vilvoorde uitbreiden

De centrale in Vilvoorde is sinds vorig jaar eigendom van het Bulgaarse Energy Market. ©BELGA

Energiebedrijven zijn optimistisch over de Belgische stroommarkt. EDF Luminus heropent een gesloten centrale en het Bulgaarse Energy Market wil investeren in zijn Vilvoordse centrale.

EDF Luminus, de nummer twee op de Belgische energiemarkt, gaat zijn gascentrale in Seraing heropenen. Die lag stil sinds 2014, omdat ze onrendabel was. Luminus en andere uitbaters van centrales die werken op gas, zaten in de knoei met hun verdienmodel: ze moesten te veel betalen voor de brandstof (gas) en kregen te weinig inkomsten uit de verkoop van elektriciteit. Het gevolg: de voorbije jaren deden ze de centrales in de mottenballen.

Dat gebeurde ook met de elektriciteitscentrale van Vilvoorde. De gascentrale, ooit van Electrabel, later van de Duitse bedrijven E.ON en Uniper, en sinds vorig jaar in handen van het Bulgaarse Energy Market, ligt al enkele jaren stil door slechte marktomstandigheden.

1.000
Door investeringen kan de centrale van Vilvoorde van 255 naar 1.000 megawatt capaciteit.

Beide centrales waren enkel tijdens de winterperiode nog beschikbaar. Ze werden namelijk verplicht opgenomen in de strategische reserve, een troefkaart die de federale regering achter de hand houdt om stroomschaarste op koude winterse dagen te voorkomen. De uitbaters moesten daarom maken dat de centrales in de winter beschikbaar waren en kregen daar een vergoeding voor. Die strategische reserve is echter nog nooit geactiveerd.

De Vilvoordse elektriciteitscentrale bij het zeekanaal Brussel-Schelde kan volgende winter misschien opnieuw deel uitmaken van de strategische reserve. In september zal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) de strategische reserve voor volgend jaar vastleggen.

Energy Market moet de komende weken een prijsofferte indienen voor de 255 megawatt in Vilvoorde. Maar het Bulgaarse bedrijf kijkt al verder. ‘We onderzoeken een levensduurverlenging van de centrale met een nieuwe stoomturbine. Daarmee komt de centrale weer op 400 megawatt aan capaciteit’, zegt Guy Willemot, de Belgische directeur van Energy Market. ‘We onderzoeken ook de bouw van een bijkomende capaciteit van 600 megawatt, zodat we op de site uitkomen op ruim 1.000 megawatt.'

Op het terrein van 13 hectare is nog ruimte over, er is voldoende koelwater uit het nabijgelegen kanaal en de site is aangesloten op de netten van Elia en Fluxys. ‘We willen duidelijk de boodschap geven dat het in de praktijk wel degelijk mogelijk is om nieuwe centrales te bouwen in België, want in de discussie over het Energiepact werd daar soms aan getwijfeld’, zegt Willemot. Al benadrukt hij wel dat een capaciteitsvergoeding nodig is.

Rendabel

Het is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, wel mogelijk om nieuwe gascentrales te bouwen in ons land.
Guy Willemot
directeur Energy Market

Structureel is er nog steeds een probleem om gascentrales rendabel uit te baten. Ze kunnen voorlopig veel te weinig uren draaien doordat de kerncentrales langer open blijven en er steeds meer stroom uit zon en wind op het net komt. Maar om te garanderen dat er elke dag van het jaar stroom uit het stopcontact komt, blijven gascentrales nodig. Stroombedrijven pleiten er daarom al jaren voor dat ze een vaste vergoeding zouden ontvangen om capaciteit ter beschikking te stellen van de markt. De inkomsten uit de stroomverkoop volstaan niet om een centrale rendabel te houden.

De centrale van Seraing, die 470 megawatt aan capaciteit heeft, maakt de komende winter geen deel meer uit van de strategische reserve. De raad van bestuur van EDF Luminus besliste onverwachts om de centrale met dertig werknemers voor eigen rekening te heropenen op 1 november. EDF Luminus verwijst daarvoor naar ‘gewijzigde marktomstandigheden’.

‘We verwachten deze winter geen groot onderhoud en denken dat de vaste kosten op korte termijn wel gedekt zullen worden door de marges op de elektriciteit en ondersteunende diensten’, zegt woordvoerde Nico De Bie. Dat laatste is het leveren van stroom aan netbeheerder Elia wanneer die met tekorten zit.

Luminus ziet de, mogelijks tijdelijke, heropening dus alleen zitten omdat er geen grote kosten gemaakt moeten worden, maar ook hier klinkt de roep om een capaciteitsvergoeding luid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect