Capaciteit zonnepanelen dubbel zo groot als vraag

De sector van de zonnepanelen kampt wereldwijd met een enorme overcapaciteit. De producenten zitten op dit ogenblik met een voorraad die overeenkomt met één jaar verkoop. Dat zal onvermijdelijk leiden tot veel faillissementen, zegt Jean-Louis Bal, hoofd van de federatie hernieuwbare energie in Frankrijk.

De wereldcapaciteit aan fotovoltaïsche zonnepanelen is ongeveer het dubbele dan wat de markt nu vraagt, zegt Bal. Zelfs vele Chinese producenten komen nu in de financiële problemen, omdat ze zelfs met hun lage prijzen niet alles kunnen afzetten en steeds moeilijker uit de kosten komen.

'De markt heeft nood aan een grondige herstructurering', zei Bal op een meeting, georganiseerd door het magazine L'Usine Nouvelle. Hij schat dat de globale vraag naar zonnepanelen dit jaar zal stijgen tot 32 gigawatt tegenover 27 gigawatt in 2011, een beperkte groei die de overcapaciteit geenszins oplost.

De Fransman Bal staat met deze vaststelling zeker niet alleen. Ook Johan Nijs, voorzitter van Photovoltech uit Tienen, kwam zopas tot dezelfde conclusie. Photovoltech is het enige bedrijf in België dat zonnecellen maakt. Het wordt gecontroleerd door Electrabel en Total en zoekt extra financiering en een strategische partner.

Dat de prijzen voor zonnecellen, de basis voor de panelen, verder blijven dalen, daar is niet iedereen het mee eens. Die overcapaciteit leidt nu al tot haarscherpe prijzen, die veel bedrijven aan de rand van het bankroet brengen. Ook de stimulans van de overheidssubsidies is intussen in veel Europese landen weggevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud