Advertentie

CEO Electrabel wil dit jaar duidelijkheid over kerncentrales

Engie-CEO Philippe Van Troeye. ©Photo News

Als een nieuwe federale regering de kerncentrales langer wil openhouden, dan is daar dit jaar duidelijkheid over nodig. 'Zoniet wordt een verlenging erg moeilijk', zegt Philippe Van Troeye, de CEO van Engie Electrabel.

Voor uitbater Engie Electrabel dringt de tijd om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de Belgische kerncentrales. Indien een nieuwe regering overweegt om een deel van de kerncentrales langer open te houden, dan moet daar dit jaar duidelijkheid over komen. Dat zei Philippe Van Troeye, de CEO van Engie Electrabel, maandag in de marge van een nieuwjaarstoespraak voor de pers.

De wet bepaalt dat de zeven kerncentrales in Doel en Tihange tussen 2022 en 2025 sluiten. Engie zou graag twee of drie centrales langer openhouden, maar heeft de toestemming nodig van een volgende federale regering.

'Als de regering pas volgend jaar een verlenging vraagt, dan wordt het veel moeilijker', aldus de CEO. 'Niet alleen technisch en qua vergunningen. We moeten ook de juiste mensen aan boord kunnen houden.'

Nieuwe gascentrales

Van Troeye liet duidelijk verstaan dat Engie Electrabel zich voorbereidt op verschillende scenario’s. Als de nodige overheidssteun er komt, is Engie ook kandidaat om nieuwe gascentrales te bouwen die de kerncentrales kunnen vervangen. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) werkt daarvoor aan een steunmechanisme. Het subsidiesysteem wacht nog op goedkeuring van de Europese Commissie.

Zonder steun is er vandaag niemand die begint aan een investering in nieuwe gascentrales.
Philippe Van Troeye
CEO Engie Electrabel

Maar ook daarvoor dringt de tijd. 'Als je wil dat er op tijd nieuwe gascentrales gebouwd worden, dan moet er begin volgend jaar een veiling komen komen voor steun', zegt Van Troeye. 'Zonder steun is er vandaag niemand die begint aan zo'n investering. De paar investeerders die de voorbije jaren geïnvesteerd hebben in nieuwe Europese centrales hebben daaraan miljarden verloren.'

Johnny Thijs, de voorzitter van Engie Electrabel, zei onlangs in een interview met het weekblad Trends dat als er nieuwe gascentrales gebouwd worden in België, Electrabel daarvan de helft voor zijn rekening wil nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud