Chaos na implosie stroomleverancier Belpower

Belpower kwam in de problemen door manke facturatiesystemen en de wankele financiële toestand bij het moederbedrijf Reibel. ©Nima Ferdowsi

Honderden voormalige klanten van de failliete Brusselse energieleverancier Belpower zijn ontevreden.

Sinds het begin van de maand stapelen de klachten zich op, onder meer op de website van Test-Aankoop. Bij de Ombudsdienst voor Energie waren er midden vorige week al 461 klachten geregistreerd. ‘Dat aantal neemt met een twintigtal per dag toe’, zegt ombudsman Philippe Devuyst. Dat zijn er veel, want over heel 2017, toen er al serieuze facturatieproblemen bij Belpower waren, kwamen er 80 binnen Het jaar voordien slechts 18.

Voormalige klanten hebben nog geld te goed van de jaarlijkse slotfactuur.
Philippe Devuyst
Ombudsman Energie

Veel klanten klagen dat ze geld van creditnota’s niet terugkrijgen. Net als andere leveranciers rekent Belpower maandelijkse voorschotten aan. Eenmaal per jaar wordt het werkelijke energieverbruik afgerekend. Sommige klanten hebben honderden euro’s te goed. De eventuele terugbetaling zal afhangen van de vereffening van Belpower.

Voorschotfacturen

Maar de chaos houdt aan. Er zijn ook klanten die voorschotfacturen kregen voor juli terwijl het bedrijf de levering van energie al in juni had stopgezet. De ruim 13.000 klanten van Belpower werden toen tijdelijk opgevangen door de intercommunale netbeheerders (Eandis, Infrax en hun Waalse en Brusselse tegenhangers).

De meeste klanten hebben intussen een nieuwe commerciële leverancier gevonden, maar er zijn nog enkele honderden particulieren en enkele tientallen professionele klanten die bij de netbeheerders zitten, zegt Dirk Van Evercooren van de energiewaakhond Vreg. ‘Die moeten daar het best zo snel mogelijk weg’.

Belpower kwam in de problemen door manke facturatiesystemen en de wankele financiële toestand bij het moederbedrijf Reibel, gespecialiseerd in logistiek. Dat raakte in zwaar weer door problemen met een logistieke deal rond Russische helikopters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud