Advertentie
Advertentie

Chevron schrapt duizenden banen

Een tankstation van Chevron in Los Angeles ©REUTERS

Chevron schrapt de komende jaren zes- tot zevenduizend banen. Daarmee reageert het Amerikaanse oliebedrijf op de forse daling van de olieprijs, die de winst ook vorig kwartaal deed slinken.

Eind 2014 telde Chevron bijna 61.500 werknemers.

Chevron meldde vrijdag een nettowinst van 2,04 miljard dollar (1,8 miljard euro) over het derde kwartaal. Een jaar eerder bleef onder de streep nog 5,6 miljard dollar over. De winst zakte daarmee voor het vierde kwartaal op rij.

De daling was dit keer wel kleiner dan analisten hadden voorspeld. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,09 dollar, duidelijk meer dan de consensusverwachting van 76 cent.

Net als concurrenten zoals Shell en ExxonMobil zet Chevron het mes in zijn investeringen. Volgend jaar trekt het bedrijf daar 25 tot 28 miljard dollar voor uit, ruwweg een kwart minder dan in 2015. Voor 2017 en 2018 wordt een verdere afname, tot tussen 20 en 24 miljard dollar, verwacht.

Ook Exxon Mobil deed in het derde kwartaal beter dan verwacht. Hoger rafinagemarges milderden de impact van de lage olieprijzen enigszins. Dat neemt niet weg dat de nettowinst bijna halveerde, van 8,07 tot 4,24 miljard dollar. De winst per aandeel was met 1,01 dollar echter 13 cent hoger dan verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud