China sluit grootste oliedeal ooit

Nexen is ook actief in oliewinning uit teerzanden, zoals hier in het Canadese Fort McMurray, in de provincie Alberta - Foto Bloomberg

Het Chinese staatsbedrijf Cnooc lanceert een bod op de Canadese gas- en olieproducent Nexen. Met 15,1 miljard dollar gaat het om de grootste buitenlandse energie-overname die de Chinezen tot dusver hebben gedaan. De deal illustreert opnieuw de nog steeds gigantische energiehonger van China.

Cnooc telt 27,50 dollar per aandeel neer voor Nexen. Dat komt neer op een premie van 61 procent ten opzichte van de slotkoers van het Canadese bedrijf van afgelopen vrijdag. Indien de aandeelhouders met het bod instemmen, wordt Nexen een volle dochter van Cnooc (China National Offshore Oil Corporation).

Via de overname legt Cnooc de hand op olie- en gasreservers in het westen van Canada, de Noordzee, de Golf van Mexico en Nigeria. Nexen is ook actief in oliewinning uit teerzanden en schaliegaswinning. In 2011 was het bedrijf goed voor een dagelijkse productie van 207.000 vaten olie-equivalent.

Cnooc zal de overname deels uit eigen middelen financieren. De rest zal extern gezocht worden. Nexen heeft 4,3 miljard dollar uitstaande schulden, die gewoon afgelost zullen worden volgens het bestaande schema.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud