Advertentie

Chinezen kopen grootste Belgische windpark

Het verkochte windmolenpark in Essines. ©Windvision

Het Leuvense windenergiebedrijf Windvision verkoopt 11 reusachtige windturbines in Henegouwen aan de Chinese energiegroep CGN.

Net op het moment dat de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis begraven lijkt, haalt een ander Chinees staatsbedrijf een grote symbolische trofee binnen. China General Nuclear (CGN) koopt het grootste onshore windpark in ons land. Het park ‘Esperance’ in  het Waalse Estinnes telt 11 monsterturbines van 7,5 megawatt. Die zijn ruim drie keer krachtiger dan de klassiek windmolens die in ons land gebouwd worden.

China General Nuclear (CGN), goed voor 35.000 werknemers, is vooral in nucleaire energie actief, maar diversifieert naar andere energiebronnen. Het bedrijf kwam de voorbije maanden in het nieuws als partner voor de bouw van de nieuwe kernreactor Hinkley Point C in het Britse Somerset. De nieuwe Britse premier Theresa May verzette zich aanvankelijk tegen CGN omdat ze bezorgd was om nationale veiligheid. Later stemde ze echter toch in met de Chinese betrokkenheid bij het miljardenproject.   

Hoogste bieder

De CEO van Windvision, Stephan Moelans, bevestigt het nieuws. De verkoop kadert in de strategie van Windvision om zo weinig mogelijk gebruik te maken van externe financiering, zegt hij. 'Dat betekent dat we af en toe parken moeten verkopen om middelen vrij te maken die we in andere projecten investeren. Over het algemeen houden we 20 à 30 procent van onze projecten in eigen beheer, de rest wordt op zeker ogenblik verkocht. Vaak verkopen we aan een co-investeerder, maar in dit geval was die er niet en zijn we voor de hoogste bieder gegaan.'

Het verkochte windmolenpark heeft een jaarproductie van zowat 170.000 MWh, goed voor het verbruik van bijna 50.000 gezinnen. Het is momenteel het enige park dat Windvision nog in ons land uitbaat. Het bedrijf, dat juridisch onder een Nederlandse vennootschap valt maar goeddeels geleid wordt vanuit België,  is internationaal actief in de bouw van windmolenparken en heeft in een zestigtal landen zowat 2.000 megawatt aan vermogen.

Voor CGN is het de eerste investering in ons land. Het Chinese bedrijf richtte in 2014 een Europees filiaal op met zetel in Parijs, en kocht al activa in hernieuwbare energie in Frankrijk en het VK. Buiten China beheert de groep al een vermogen van 8.700 megawatt – niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten en elders in Azië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud