'Chinezen profiteren van Amerikaanse sancties tegen Iran'

©EPA

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA nemen Chinezen de leiding over van het Franse Total in South Pars, het grootste gasveldproject ter wereld. Maar er zijn tegenstrijdige berichten.

Total zou van plan zijn om zich terug te trekken uit het contract voor de ontginning van South Pars, waarin het een belang van iets meer dan 50 procent heeft. Dat meldde IRNA, het staatsnieuwsagentschap van Iran, zaterdag op gezag van Mohammed Mostafavin topman bij het Iraanse staatsoliebedrijf NIOC. 

Het Chinese staatsbedrijf CNPC zou daarbij de leiding over South Pars overnemen. CNPC had al 30 procent van het project in handen. Total zou zich uit het project willen terugtrekken omdat het boetes wil vermijden van de Verenigde Staten, dat Iran economische sancties heeft opgelegd. Bij Total wordt er momenteel geen commentaar gegeven.

Later verspreidde Shana, het officiële nieuwskanaal van het ministerie van Olie, echter een citaat van Mostafavi die zei dat de situatie vooralsnog niet gewijzigd is. ‘De rol van de leden van het consortium die dit project ontwikkelt is in overeenstemming met de voorzieningen van het contract', zei hij. 'Er is nog altijd geen formele verandering in deze voorzieningen.'

Total ondertekende in 2017 een contract om fase 11 van het South Pars-gasveld te ontwikkelen en investeerde daar toen 1 miljard dollar in. Total deed daarmee de eerste grote westerse investering in het land na het opheffen van de sancties tegen Iran in 2016. Maar intussen hebben de VS Iran nieuwe sancties opgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect