Advertentie

'Chinezen zo goed als afgeblokt bij Elia-dochter 50Hertz'

De deal om de Chinezen uit het kapitaal van Elia-dochter 50Hertz te houden is zo goed als rond. ©REUTERS

De constructie met een Belgisch-Duits akkoord moet het Chinese State Grid uit het kapitaal van het Duitse hoogspanningsbedrijf 50Hertz houden.

De beursgenoteerde hoogspanningsnetbeheerder Elia is niet alleen een belangrijke speler in ons land. Ook bij onze oosterburen is Elia met 50Hertz, actief in Noordoost-Duitsland, een zwaargewicht. 50Hertz baat een netwerk van 10.000 km uit en levert daarmee stroom aan zo'n 18 miljoen Duitsers.

Elia kocht 50Hertz samen met het Australische infrastructuurfonds IFM in 2010 van het Zweedse Vattenfall. Maar de plannen van de Australiërs om weer uit het kapitaal te stappen, lokten de Chinese overheidsspeler State Grid

State Grid had een deal met IFM op zak over de overname van 20 procent, maar Elia stak daar in maart een stokje voor door zijn voorkooprecht uit te oefenen en het aandelenpakket te kopen voor 976 miljoen euro. Daardoor is 50Hertz nu voor 80 procent in handen van het Belgische Elia.

Bod

State Grid geeft echter niet op en bracht een bod van net geen 1 miljard euro uit op het resterende pakket van 20 procent van IFM, volgens het persbureau Reuters. De Chinezen zijn de enigen die een bod lanceerden.

Maar de Duitsers proberen een stokje te steken voor die deal, schreef de Duitse krant Handelsblatt in juni. Dat gebeurt met een Duits-Belgisch onderonsje: Elia oefent opnieuw zijn voorkooprecht uit en schuift het belang dan door naar de Duitse overheidsholding KfW.

Reuters meldt nu dat die constructie dicht bij de uitvoering staat. 'De deal is zo goed als beklonken', melden bronnen aan het persbureau. De finale beslissing wordt eind deze maand genomen door de raad van bestuur van Elia. 

Elia wil het resterende belang geen tweede maal houden omdat dat financieel te zwaar is. De Duitsers van hun kant willen de Chinezen de toegang tot 50Hertz versperren wegens het belang van het hoogspanningsnet. 'Duitsland beschouwt 50Hertz als onderdeel van zijn cruciale infrastructuur en heeft de Chinese overheid gevraagd daarvoor begrip op te brengen', weet een bron.

Eerder mislukte een poging van State Grid om aandeelhouder te worden van de Belgische distributienetbeheerder Eandis (nu Fluvius).  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud