Advertentie

CO2-tekort zorgt voor lege rekken in Britse voedingswinkels

©AFP

Britse voedingswinkels dreigen zonder diepvriesproducten en vlees te vallen door een tekort aan CO2. De productie daarvan stokt door de piekende gasprijzen.

De Britse onlinewinkel Ocado Group stopt dit weekend met het leveren van diepvriesproducten aan zijn klanten. Reden: een tekort aan droogijs, dat is koolstofdioxide of CO2 in vaste vorm en het wordt vooral gebruikt om voedingswaren te koelen. Leveranciers van varkens- en kippenvlees waarschuwen tegelijk dat door een tekort aan CO2 hun aanvoer de komende dagen helemaal dreigt stil te vallen.

De aankondigingen zijn tekenend voor de oplopende problemen die de Europese gascrisis veroorzaakt. Bij de Britse voedingswinkels, waar al chaos heerste door stijgende prijzen en bevoorradingsproblemen als gevolg van de pandemie en de brexit, dreigen de rekken nu helemaal leeg te lopen.

CO2 is een bijproduct van meststoffen: vanuit aardgas wordt waterstof gemaakt, dat met stikstof uit de lucht omgezet wordt in ammoniak. De CO2 die daaruit ontstaat wordt gebruikt voor verschillende toepassingen in de hele voedselketen.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om varkens en kippen te verdoven in het slachthuis, in verpakkingen van etenswaren om de houdbaarheid te verlengen en in de vorm van droogijs dient het als koeling. Frisdrankfabrikanten en bierbrouwers gebruiken het ook als ingrediënt om bruisende drankjes te maken.

In het VK kondigde meststoffenfabrikant CF Industries vorige week aan dat het noodgedwongen een fabriek moest sluiten door de oplopende gasprijzen. De Noorse sectorgenoot liet vlak voor het weekend weten dat het zijn Europese capaciteit met 40 procent zal terugschroeven om zijn marges te beschermen.

Yara tekent voor ongeveer een derde van de wereldwijde productie van ammoniak, een grondstof voor meststoffen, maar ook belangrijk voor textiel, cosmetica, automotive en farma. De groep heeft in heel Europa vestiging, onder met een belangrijke fabriek in Nederland maar ook één in het Belgische Saint-Ghislain.

De CO2-problemen lijken zich vooralsnog te beperken tot het VK. 'Wij hebben tot nu toe geen signalen opgevangen over tekorten', reageert Bart Buysse, topman van de federatie van de voedingsindustrie Fevia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud