Advertentie
Advertentie

Colabubbels met CO2-uitstoot van Gentse fabriek

©Havenbedrijf Gent

Op de site van de biobrandstoffenfabriek van Alco Bio Fuel komt een installatie om de CO2-uitstoot op te vangen en om te zetten voor gebruik in bijvoorbeeld frisdranken en koelwagens van Colruyt. Het is een investering van 15 miljoen euro in de Gentse haven.

Alco Bio Fuel zet in de Gentse haven maïs om in enerzijds eiwitten voor dierenvoeding en anderzijds in bio-ethanol of biobrandstof. Bij dat laatste proces komt ook CO2 vrij. 'De maïs heeft tijdens zijn leven CO2 uit de atmosfeer gehaald en gebruikte die als voeding om te groeien.

Tijdens de vergisting van de maïskorrels in onze bioraffinaderij komt die CO2 terug vrij', legt Xavier Vanden Avenne, bestuurder van het bedrijf, uit. Die CO2 gaat vandaag nog gewoon opnieuw de lucht in. Maar daar komt in de zomer van volgend jaar verandering in. 'We willen het maximum uit elke maïskorrel halen', aldus Vanden Avenne.

Alco Bio Fuel bouwt samen met de Duitse multinational Messer en de Belgische kmo Ijsfabriek Strombeek een installatie om die CO2 op te vangen, te zuiveren en vloeibaar te maken. Alles samen goed voor een investering van 15 miljoen euro. Messer en Ijsfabriek Strombeek, gespecialiseerd in de productie en distributie van industriële gassen, zullen elk een deel van de CO2 bij hun klanten verdelen.

Kaasverpakkingen

Zo zal de CO2-uitstoot bijvoorbeeld een tweede leven krijgen als bubbels in cola of als gas in plastic verpakkingen om kaas of sla bacterievrij te houden. 'En ook supermarkten als Colruyt zijn klant bij ons. Ze gebruiken CO2 in hun koelwagens. CO2 heeft in vloeibare vorm onder een druk van 18 bar een temperatuur van min 25 graden. Als de druk lager wordt verandert de vloeistof in een sneeuwachtige stof met een temperatuur van min 78 graden', legt Jan Desmeth van Messer uit.

Met de installatie zal Alco Bio Fuel jaarlijks 100.000 ton CO2 recycleren. Daarmee bereikt het bedrijf hetzelfde effect als ongeveer 40.000 gezinswagens van de weg halen. In de Benelux wordt - met dit project erbij geteld - al 1 miljoen ton CO2 gerecycleerd, voornamelijk in Nederland. In België staat reeds een installatie bij het chemiebedrijf INEOS in Zwijndrecht. 

Natuurlijke CO2

'Er zijn slechts enkele productieprocessen waarbij de vrijkomende CO2 geconcentreerd genoeg is om het rendabel te zuiveren en hergebruiken. Het aantal potentiële bronnen is veel minder talrijk dan het aantal schoorstenen in de industrie', aldus Desmeth. Het betreft de productie van ammoniak, ethyleenoxide en waterstof.  Stuk voor stuk chemische processen. 'In dat opzicht is deze investering een primeur. We recycleren hier de natuurlijke CO2, groene CO2 die in maïs zit opgeslagen. We denken dat dit de interesse zal opwekken bij onze klanten.'

Andere, gelijkaardige projecten staan in ons land niet meteen op stapel. 'De markt is verzadigd', verklaart Desmeth. 'In de Benelux is de vraag naar zuivere CO2 zo'n 500.000 ton. De rest van de productie in de Benelux gaat naar Frankrijk of het Ruhr-gebied. Maar verder exporteren is economisch niet meer interessant. Ik denk dat het jaren zal duren eer er nog een project zal komen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud