Colruyts en VoltH2 bouwen waterstoffabriek in Terneuzen

De haven van Gent, die samen met die van Terneuzen de North Sea Port vormt. ©BELGAONTHESPOT

Virya Energy, de energieholding van de Colruyts, gaat samen met de Belgische energiepionier André Jurres VoltH2 groene waterstof produceren in de haven van Terneuzen. Het gaat om een investering van 35 tot 40 miljoen euro.

De investeringsgolf in waterstof zwelt aan: twee Belgische voortrekkers in waterstof slaan de handen in elkaar voor een nieuw project in Nederland. Het gaat om de energietak van Colruyt die vorig jaar al samen met gasnetbeheerder Fluxys Belgium een waterstoffabriek in Zeebrugge aankondigde en ondernemer André Jurres (oprichter Essent Belgium) die met VoltH2 gelijkaardige ontvouwde voor de bouw van een fabriek in Vlissingen.

De essentie

  • Virya Energy (vehikel van de familie en retailgroep Colruyt) en VoltH2 (energie-ondernemer André Jurrres) willen 35 tot 40 miljoen euro investeren in een fabriek voor groene waterstof in het Nederlandse Terneuzen.
  • Virya heeft al een ander waterstofproject met Fluxys in Zeebrugge en André Jurres plant een fabriek in Vlissingen.
  • Beide pioniers willen stevig investeren in waterstof dat gezien wordt al een mogelijke cruciale schakel in de energietransitie.
  • De havenregio's in België en Nederland zijn een hotspot voor de waterstofeconomie.

Samen willen Virya en VoltH2 nu nog een bijkomend project realiseren in Terneuzen. Er is een vergunningsaanvraag ingediend voor een elektrolyse-eenheid met een capaciteit van 25 megawatt op een industrieel perceel van 30.000 vierkante meter in het havengebied. Zo'n installatie splitst water met behulp van elektriciteit in waterstof en zuurstof. Als dat proces draait op hernieuwbare energie spreken we over groene waterstof, een veelbesproken wapen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Hotspot

De havens van de Lage Landen zich tot de hotspot van de (groene) waterstofeconomie. Want naast deze drie plannen zijn er ook de projecten van DEME en PMV in Oostende en het Deens Orsted in Zeeland, plus nog een stapel aan veel minder concrete projecten. Zeker in Nederland zet de overheid hard in op waterstof om de klimaatdoelstellingen te halen.

Daan Schalck, de CEO van North Sea Port, dat de havens van Gent en Terneuzen bundelt, reageert tevreden op het nieuws: ‘North Sea Port kan zich met dit project versterken als waterstofhub in West-Europa.’ De eerste projecten zouden ten vroegste in 2023 waterstof kunnen leveren.

'Er zijn heel evoluties in de productie van groene waterstof en er worden nieuwe toepassingen ontwikkeld', zegt Stephan Windels, de CEO de windenergietak Eoly van Virya. Net als in windenergie zijn de familie en het bedrijf Colruyt niet te beroerd om al in een zeer vroege fase fors te investeren in een nieuwe energievorm.

Jurres startte de energieleverancier Wattplus (Essent Belgium), richtte zich later op biomassacentrales en windparken (NPG Energy) en zet nu met VoltH2 in op waterstof. 'De regio van Rotterdam, Antwerpen tot Gent is het zwaartepunt van waterstof in Europa. Dat is historisch zo gegroeid omdat de petrochemie veel waterstof gebruikt in industriële processen. Nu komt er met groene waterstof nieuwe toepassingen in transport, de bouw en in woningen', zegt Jurres.

40 miljoen
De investering is voor de eerste fase begroot op 35 à 40 miljoen euro.

Verdrievoudigen

Het project in Terneuzen zal jaarlijks tot 3.600 ton groene waterstof produceren. De fabriek is zo ontworpen dat de productie later verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd kan worden. De investering is voor de eerste fase begroot op 35 à 40 miljoen euro. Maar de eerste fase van 25 megawat - de startomvang die ook de projecten van Zeebrugge en Vlissingen - is al ambitieus, zegt Windels. 'De meeste operationele projecten zijn 5 tot 10 megawatt. Dit opschalen naar 25 megawatt is al een grote uitdaging.'

Het nieuwe project toont aan dat de Colruyts hun energie-imperium verder uit willen breiden. Vorig jaren bundelden de supermarktgroep en de familie Colruyt hun diverse windenergiebedrijven in België (Eoly), andere Europese landen (Eurowatt) en op zee (Parkwind) in de holding Virya Energy, een naam die verwijst naar de boeddhistische term voor energie.

Virya kijkt ook nog naar andere mogelijke waterstofprojecten. 'We volgen de nieuwe toepassingen op. De beschikbaar en de kwaliteit is cruciaal om waterstof te laten doorbreken. Het is nu nog niet duidelijk in welke richting de markt evolueert en alles moet zich nog wat uitkristalliseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud