Colruyts moeten geld toestoppen in eigen windparkcoöperatie

©nobelwind

De poging van Colruyt om burgers te laten investeren in offshorewindparken loopt zeer moeizaam. De supermarktgroep en de Colruyt-familie stoppen daarom zelf enkele miljoenen in het project.

Parkwind, de windparkontwikkelaar van het bedrijf Colruyt , de familie Colruyt (Korys) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, krijgen hun burgercoöperatie North Sea Wind maar moeilijk van de grond. De bedoeling was om tot 20 miljoen euro op te halen bij burgers. Die zouden via de coöperatie de kans krijgen om te participeren in de offshorewindparken van de groep.

Maar omdat het beoogde minimumbedrag van 10 miljoen euro niet werd gehaald, engageren de supermarktgroep en de investeringsmaatschappij Korys van de Colruyt-familie zich nu zelf om het nodige kapitaal op tafel te leggen. Dat maakten ze woensdag bekend in een persbericht.

North Sea Wind verlengde in september al eens de inschrijvingsperiode met twee maanden, nadat onvoldoende investeerders gevonden waren. Ook het maximumbedrag van 1.250 euro per coöperant werd opgetrokken tot 5.000 euro. Maar die maatregelen leverden niet het gehoopte resultaat. Met nog anderhalve week te gaan, is momenteel zo’n 8 miljoen euro opgehaald.

Kapitaalinjectie

Om het project recht te houden, engageren Korys en Colruyt zich om het opgehaalde bedrag uiteindelijk aan te vullen tot 15 miljoen euro. De inschrijving voor coöperanten loopt nog tot 23 november en daarna zullen Colruyt en Korys in een extra kapitaalinjectie voorzien. 'Daardoor kan het investeringsproject van de vennootschap zeker doorgaan, ongeacht het opgehaalde bedrag', staat te lezen in een persmededeling.

8 miljoen
kapitaal
Tot nu toe werd 8 miljoen euro opgehaald door North Sea Wind. Colruyt en Korys zullen dat bedrag aanvullen tot 15 miljoen euro.

North Sea Wind zal niet rechtstreeks participeren in de offshorewindparken. De coöperatie zal een lening toekennen aan Parkwind, dat voor de Belgische kust nu al de windparken Belwind, Northwind en Nobelwind uitbaat.

Met een capaciteit van samen 550 megawatt kunnen die 600.000 gezinnen van stroom voorzien. Tegen begin volgend jaar moet ook Northwester II klaar zijn, met nog eens 220 megawatt extra. Daarnaast bezit Parkwind nog participaties in het Ierse windproject Oriel en het Duitse Arcadis Ost 1.

'Te ambitieus'

'Waarschijnlijk zijn we bij aanvang iets te ambitieus geweest', geeft Pieter Marinus, de voorzitter van North Sea Wind, toe. 'Maar we geloven nog sterk in het project. Met de instap van Colruyt en Korys hebben we een oplossing gevonden die verzekert dat we kunnen doorgaan. De mensen die investeerden, zitten niet langer met het risico dat de operatie geannuleerd wordt en hun rendementsverwachtingen komen niet in het gedrang.'

In het scenario waarin North Sea Wind 20 miljoen euro zou ophalen, werd aanvankelijk een brutorendement van 4,25 procent in het vooruitzicht gesteld van de coöperanten. Omdat het opgehaalde bedrag lager uitvalt, zakt na aftrek van de kosten ook het verwachte rendement naar 4,08 procent. 'Als we met de hakken over de sloot 10 miljoen euro zouden ophalen, zou het rendement gezakt zijn naar rond 3 procent', zegt Marinus. 'Dat scenario is nu vermeden.'

Investeerders die al hadden ingetekend, maar niet tevreden zijn met de gang van zaken, krijgen nu drie dagen om zich eventueel nog terug te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud