Coronacrisis hakt in op Saoedische oliereus

©REUTERS

Het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco ziet zijn halfjaarwinst halveren door de wereldwijde vraagschok die het gevolg is van de coronapandemie.

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco tekende in december voor de grootste beursgang ooit. Na enkele dagen piekte het boven 2.000 miljard dollar beurswaarde.

Amper enkele maanden later ging het bedrijf al door één van de grootste schokken uit zijn bestaan. De wereldwijde lockdowns deden de vraag naar aardolie in de hele wereld in elkaar klappen, wat aanvankelijk ook nog eens gepaard ging met een prijzenoorlog met Rusland.

De gevolgen van die periode laten zich lezen in de kwartaal- en halfjaarcijfers die Aramco zondag publiceert. De halfjaarwinst is gehalveerd van 46,9 tot 23,2 miljard dollar. Ook de vrije kasstroom  kreeg een zware klap, van 38 naar 21,1 miljard dollar.

De grootste daling kwam voor rekening van het tweede kwartaal. De nettowinst beliep in het kwartaal 6,6 miljard dollar, amper een kwart van de 24,7 miljard een jaar eerder. De vrije cashflow lag met 6,1 miljard dollar zowat twee derde lager dan een jaar eerder.

Toch toont het bedrijf zich tevreden over de ‘solide winsten’ en behoudt het zijn kwartaaldividend van 18,75 miljard dollar, tegenover 13,4 miljard een jaar geleden. Het bedrijf zegt een ‘gedeeltelijk herstel’ te zien in de energiemarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud