Creg: 'Onzekerheid over kerncentrales blokkeert investeringen'

De kerncentrale van Doel ©Photo News

De onzekerheid over de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales Doel 1 en 2 en over de heropening van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 blokkeert elke nieuwe investering in elektriciteitscentrales. Dat zegt energieregulator Creg in een rapport.

De aanslepende onzekerheid over de kerncentrales blokkeert elke nieuwe investering in elektriciteitscentrales. Dat blijkt uit een rapport van energieregulator Creg. Hoewel de waarschuwingen voor een dreigend stroomtekort erop wijzen dat er ruimte is voor nieuwe investeringen, heeft tot nu toe geen enkele investeerder zich gemeld, las De Standaard in het rapport.

Volgens het rapport wordt de markt geblokkeerd door de aanslepende discussies over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 en de mogelijke heropening van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 later dit jaar. Zeker als de scheurtjescentrales later dit jaar opnieuw opengaan, is de ruimte voor nieuwe investeringen bijzonder gering, vrezen velen.

Bovendien geloven investeerders niet dat de regering erin zal slagen tegen 2025 de omstandigheden te scheppen die het mogelijk maken om alle kerncentrales te sluiten. De Creg vraagt 'die onzekerheden zo snel mogelijk weg te nemen om een gunstig investeringsklimaat te scheppen'. Hij maant de regering ook aan werk te maken van een betere inschatting van de energiebehoefte op langere termijn.

Verder stelt de Creg onder meer voor om noodgeneratoren van bedrijven als strategische reserve in te zetten om black-outs te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud