DEME gaat energie-eiland exporteren naar Dubai

DEME werkt aan een plan voor een kunstmatig eiland voor de kust van Dubai waar groene energie zou worden opgeslagen. ©Photo News

De baggeraar DEME gaat een kunstmatig eiland ontwerpen om groene energie op te slaan. Als alle studies positief uitvallen, kan het in 2020 gebouwd worden en krijgt Dubai de wereldprimeur.

Toen DEME, een dochter van de beursgenoteerde groep CFE (AvH), jaren geleden een plan ontrolde om energie op te slaan via een kunstmatig eiland in de Noordzee, werd zijn idee in het buitenland soms weggelachen als ‘le projet fou des Belges’. Het elektriciteitsbedrijf van Dubai (DEWA) heeft nu interesse in de technologie. Gisteren werd een intentieverklaring ondertekend om zo’n project concreet uit te werken voor de kust van Dubai.

Het concept voor de Perzische Golf lijkt op wat DEME eerder voor de kust van De Haan voorstelde, maar waarvoor het voorlopig geen goedkeuring kreeg. Een gigantisch kunstmatig atol van 2 op 4 kilometer wordt opgespoten. De binnenkant van het ringvormige eiland wordt leeggepompt als er een overschot aan stroom uit offshorewindparken is. Als er enkele uren later geen wind meer is, kan het bassin weer vollopen met zeewater. Het stromende water drijft een turbine aan die elektriciteit opwekt.

Dubai heeft oren naar zo’n project, dat het vooral wil gebruiken om overschot aan zonnestroom op te slaan. Het energie-eiland kan dan ’s nachts energie opwekken. In het emiraat is er door de hoge temperaturen ook ’s nachts veel vraag naar stroom voor airconditioning, stelt Johan Maes, business development manager bij DEME. Het project zal 500 megawatt groot zijn, het equivalent van een halve kernreactor, en kan zes uur lang stroom leveren.

Het project kan een visitekaartje worden voor de Wereldtentoonstelling in 2020 in Dubai.
Johan Maes
Business development manager DEME

Door de ondertekening van een akkoord kan de Belgische baggeraar nu beginnen berekenen waar het energie-eiland het best komt, hoe het er moet uitzien en hoeveel het moet kosten. Concrete cijfers wil DEME niet geven, maar het Belgische equivalent werd op 1,3 miljard euro begroot.

DEME zal ook onderzoeken of zo’n eiland meer mogelijkheden biedt dan enkel energie opslaan. Dat kan gaan van aquacultuur, over stroomproductie via drijvende zonnepanelen, tot waterontzilting en toerisme.

Als in januari 2020 alle kaarten en het financiële plan op tafel liggen, zal het emiraat het project goed- of afkeuren. Bij groen licht moet de bouw meteen van start gaan omdat het emiraat met het project wil uitpakken op de wereldtentoonstelling Expo 2020 Dubai, zegt Maes.

De Verenigde Arabische Emiraten zouden dan de internationale primeur krijgen voor een energieopslageiland. Als er al een gelijkaardig project in België komt, zal dat sowieso later zijn. Het nieuwe marien ruimtelijke plan voor de Belgische Noordzee wordt pas in 2020 van kracht.

DEME verklaarde onlangs dat het het eerste en afgewezen plan voor het energie-atol iLand voor de Belgische kust aan het herwerken is. Het moet op een andere locatie komen en extra functies krijgen om het project financieel aantrekkelijker te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud