Directie Electrawinds steunt instap Tecteo

Electrawinds-topman Luc Desender ziet een onverwachte witte ridder aan zijn deur opduiken - Foto Belga ©BELGA

Het operationele management van het groenestroombedrijf Electrawinds laat voor het eerst van zich horen en steunt de instap van de Waalse intercommunale Tecteo. 'We willen een langetermijnperspectief voor het bedrijf', klinkt het eensgezind.

Na maanden van stilzwijgen legt het operationele management van het door schulden geplaagde Electrawinds zijn kaarten op tafel. De directieleden en het personeel van het Oostendse groenestroombedrijf hebben maanden het getouwtrek tussen aandeelhouders, schuldeisers en andere betrokkenen boven hun hoofd moeten ondergaan.

'De voorbije maanden werd het management en het personeel vergeten', stelt financieel directeur Eddy Baeke vast. Nu ondernemen ze zelf actie om uit de crisis te raken.

Het management - zonder CEO en grootaandeelhouder Luc Desender -  schreef een brief die ondertekend werd door een groot aantal personeelsleden aan de Oostendse rechtbank van koophandel. Daarin vragen ze een industriële oplossing voor het bedrijf.

'We willen niet langer aan de zijlijn blijven staan. We willen meewerken aan een oplossing die een langetermijn perspectief biedt voor het bedrijf en het behoud van werkgelegenheid', zegt Nicolas Bruynooghe, directeur business development.

Het management verzet zich tegen een aantal reddingsplannen die eerder werden gelanceerd. 'We willen geen splitsing, ontmanteling of een uitverkoop', klinkt het.

Het management verwelkomt daarom de interesse van de Waalse intercommunale Tecteo. 'Het is de eerste partij die ten volle onze steun kan genieten', klinkt het. 'We staan open voor iedereen die mee wil helpen'.

Tecteo

Tecteo dook deze ochtend verrassend op als nieuwe partij in het dossier-Electrawinds: Tecteo. De Luikse intercommunale is bereid tot 50 miljoen euro vers geld op tafel te leggen voor het noodlijdende groenestroombedrijf. Het is nog niet duidelijk wel belang Tecteo in Electrawinds wil voor dit bod.

Tecteo kwam naar buiten bij de aanvang van de debatten bij de rechtbank van koophandel van Oostende over de WCO-procedure (Wet Continuëit van de Ondernemingen). Die moet een doorstart bij Electrawinds mogelijk maken.

De Waalse intercommunale, die eerder al veel ophef veroorzaakte door de Franstalige krantengroep L'Avenir over te nemen van Corelio, wil een stabiele aandeelhouder van Electrawinds worden in het kader van een doorstart onder de WCO-procedure. Tecteo deed al een beperkt boekenonderzoek; er moet wel nog een grondigere analyse gebeuren.

Tecteo is een energie- en kabeltelevisie-intercommunale. In de energiesector is de groep actief als distributeur en producent. De jongste jaren bouwde het bedrijf ook een poot groene energie uit.

Tecteo en Electrawinds kennen elkaar al een tijdje. Beide bedrijven kondigden vorig jaar aan om samen windenergieprojecten op te zetten in de regio Luik, de thuisbasis van Tecteo. De eerste samenwerking kwam er rond windmolens in de gemeente Oreye.

De nieuwe witte ridder voor Electrawinds is naar eigen zeggen geïnteresseerd in het Oostendse bedrijf om drie redenen. 'De goed draaiende operationele parken, het Electrawinds-team waar we goed mee kunnen samenwerken en de pijplijn van projecten', zegt een vertegenwoordiger van Tecteo.

Tecteo presenteerde zich aan de Oostendse handelsrechter als een 'betrouwbare industriële partner'. Het wil een 'leefbaar bedrijfsplan voorleggen met doelstellingen op lange termijn'.

Om de nijpende kasbehoeften van Electrawinds te lenigen is Tecteo bereid om Electrawinds bij te springen met overbruggingskredieten.

Tecteo kondigde gisteren overigens ook aan dat het zich volgend jaar zal herdopen in Publifin.

Biostoom

Het is meteen een nieuwe, verrassende plotwending in de saga rond het noodlijdende Electrawinds. Ook een consortium rond Gimv en Fortino (voormalig Telenet-topman Duco Sickinghe) diende zich aan als redder van Electrawinds. Maar hun voorstel zou ertoe leiden dat de huidige eigenaars van Electrawinds, met topman Luc Desender en zijn schuldeisers als centrale figuren, met quasi lege handen achterblijven. Desender & co verzetten zich dan ook heftig tegen die voorstellen. Pittig detail: in de kabelsector kwamen de Luikenaars vaak in contact met Sickinghe.

Het plan van Tecteo is compatibel met de eerder aangekondigde verkoop van de centrale Biostoom, een van de belangrijkste activa van Electrawinds, aan de Limburgse sectorgenoot Bionerga. 'We gaan ons niet verzetten tegen de verkoop', klinkt het in kringen rond Tecteo.

Die verkoop, die 37,5 miljoen euro moet opleveren, is niet naar de zin van Gimv en Fortino, maar ze slaagden er niet in om die verkoop tegen te houden.

Ook bij het management van Electrawinds gaat men akkoord met de verkoop van Biostoom. Niet volledig van harte, maar omdat het nodig is. 'Het is een mooi project en het wordt moeilijk om afscheid te nemen. Maar als het kan helpen om de doorstart te maken, moet het', zegt directeur Engineering en Operations Peter Goderis.

Het management beklemtoont dat Bionerga een correcte en respectvolle partij is en dat het bod als redelijk wordt beschouwd.

WCO

Tijdens de zitting op de Oostendse rechtbank van koophandel hebben verscheidene partijen voor een bescherming tegen de schuldeisers gepleit. Vaak werd om 3 maanden gevraagd. De rechtbank zou zich volgende week donderdag uitspreken over de zaak.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud