Distrigas slokt Nuon Belgium op

Foto Eni

De Italiaanse oliereus Eni gaat zijn Belgische bedrijven Distrigas en Nuon Belgium samenvoegen. De nummer twee van Distrigas, John Peuteman, wordt de CEO van het fusiebedrijf.

De Italiaanse oliereus Eni is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de Belgische elektriciteits- en gasmarkt. In 2008 legden de Italianen 4,8 miljard op tafel voor Distrigas en vorig jaar kochten ze Nuon Belgium voor 157 miljoen.

Nu gaat Eni die Belgische activiteiten onderbrengen in één vehikel. Eerst slorpt Distrigas zijn moederbedrijf Eni Gas & Power Belgium op. Daarna fuseren Distrigas en Nuon Belgium onder de naam Eni Gas & Power NV. Dat ‘Belgium’ niet in de naam van het fusiebedrijf staat, kan wijzen op de internationale ambities van de groep. Distrigas verkoopt nu al een deel van zijn aardgas in Nederland, waar de groep ruim 100 industriële klanten heeft.

De huidige CEO van Distrigas, Erwin Van Bruysel, wordt de voorzitter van het fusiebedrijf. Verkoopdirecteur John Peuteman krijgt de dagelijkse leiding. De huidige CEO van Nuon Belgium, Roberte Kesteman, krijgt een internationale baan in de Eni-organisatie. De meeste andere leden van het management van beide bedrijven blijven op post.

De nieuwe vennootschap krijgt een omvang van zo’n 8 miljard euro. Het grootste deel daarvan komt van Distrigas, dat vorig jaar een omzet van 7 miljard euro boekte. Nuon Belgium realiseerde vorig jaar een omzet van 740 miljoen en boekte een nettowinst van ruim 13 miljoen euro.

Distrigas zette vorig jaar een nettowinst van 311 miljoen euro neer, een forse achteruitgang tegenover de 1,45 miljard in 2010. Maar dat cijfer was vertekend door eenmalige meevallers. De voormalige Belgische gasmonopolist zag de volumes met 19 procent achteruitgaan. Dat is vooral te wijten aan de halvering van de verkoop aan Belgische energieleveranciers. Electrabel, vroeger een zusterbedrijf van Distrigas, koopt nu zijn gas vooral bij andere vennootschappen van de groep Gaz de France. En nu Distrigas via Nuon Belgium ook een rechtstreekse concurrent is van energieleveranciers, is een verdere daling in dit segment niet uit te sluiten. De merknaam die Eni in ons land gebruikt, wordt later onthuld.

De Belgische staat zal in het nieuwe bedrijf geen gouden aandeel hebben, waarmee het bestuurders kan aanduiden en bepaalde beslissingen blokkeren. Het gouden aandeel bij Distrigas dateerde van toen het bedrijf nog een staatsmonopolist was die alle aardgas invoerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud