Advertentie
Advertentie
netto

Doek valt definitief over virtueel terugdraaiende teller

©RV DOC

Bij ruim 100.000 eigenaars van zonnepanelen draait hun digitale meter niet langer virtueel terug, nu het arrest van het Grondwettelijk Hof over het afschaffen van de terugdraaiende teller in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd.

De vorige Vlaamse regering beloofde dat het gunstige regime van de terugdraaiende teller nog 15 jaar zou gelden voor al wie tot eind 2020 in zonnepanelen investeerde, ook wie een digitale elektriciteitsmeter kreeg. Maar het Grondwettelijk Hof oordeelde een maand geleden dat de Vlaamse overheid daarmee haar boekje te buiten ging.

Dat arrest van het Grondwettelijk Hof is op 1 maart gepubliceerd in het Staatsblad.

Voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter betekent dit nu dat de verschillende onderdelen van hun elektriciteitsfactuur voortaan worden berekend op basis van de elektriciteit die ze werkelijk afnemen van het net.

Ze betalen niet langer het prosumententarief - de forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het net - en ze kunnen de elektriciteit die ze op het net zetten verkopen aan hun leverancier.

Overschotten niet overgedragen

Netbeheerder Fluvius geeft voor alle betrokken klanten de meterstanden van 1 maart om middernacht door aan hun leverancier. Die kan met een tussentijdse berekening de periode met virtueel terugdraaiende teller afsluiten en op basis daarvan een afrekeningsfactuur versturen. Eventuele overschotten worden niet overgedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud