Advertentie

Doel 3 ligt opnieuw stil

De kerncentrale van Doel staat in het buitenland al langer in de kritiek. ©AFP

De 'scheurtjescentrale' Doel 3 heeft zichzelf dinsdagavond laat automatisch uitgeschakeld.

Dat blijkt uit een melding op de website van uitbater Engie Electrabel.

Aanleiding was een probleem met een stoomklep in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. 'Alle veiligheidsmechanismen hebben perfect gewerkt', zei een woordvoerster van uitbater Engie Electrabel aan het persagentschap Belga. De reactor zou volgens de laatste inschatting woensdagavond weer worden opgestart.

In de zomer van 2012 werden scheurtjes aangetroffen in de reactorwanden van Doel 3. Pas in april 2016 werd de reactor, na verschillende mislukte pogingen, opnieuw heropgestart. 

Uitstel in Tihange

Dinsdag bleek dat de heropstart van de andere 'scheurtjescentrale' Tihange 2, de kernreactor die sinds begin april stilligt wegens een onderhoud, met vier dagen uitgesteld is, tot 27 mei, aldus het transparantiemelding van Engie Electrabel. De heropstart van Tihange 2, met een capaciteit van 1.000 MW, was normaal voor dinsdag voorzien.

Tihange 1 lag acht maanden stil, na schade in het niet-nucleaire gedeelte van de site, maar werd eind vorige week al opnieuw opgestart.

Protest

In de buurlanden groeit al langer het protest tegen de 'onveilige' Belgische kerncentrales. Dinsdag keurde het Nederlandse parlement nog een motie goed die eiste dat Nederland de Belgische regering moet vragen om de kerncentrale in Tihange te sluiten. Eerder zetten ook de Duitse en Luxemburgse regering gelijkaardige stappen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud