'Doel 4 mogelijk out tot eind dit jaar'

©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De kerncentrale van Doel 4 zal mogelijk tot eind dit jaar buiten dienst zijn. De schade die is aangericht door sabotage, is groter dan verwacht, vernam de VRT uit betrouwbare bron. Electrabel zegt nog geen volledig zicht te hebben op de schade en houdt voorlopig vast aan 15 september.

Een week geleden werd vastgesteld dat de smeerolie van de stoomturbine van Doel 4 moedwillig was afgelaten naar een ondergronds reservoir. Al snel concludeerden specialisten dat er sprake was van sabotage. Het hangslot dat de kraan beveiligde, was immers verdwenen.

Sindsdien onderzoeken technici hoe het met de stoomturbine is gesteld. Maandag liet uitbater Electrabel weten dat de centrale zeker nog een maand zou stilliggen. Door olietekort was de turbine oververhit geraakt. Een aantal onderdelen - onder meer turbinebladen - kwam zonder smering te zitten en raakte beschadigd. De reparaties zouden heel wat tijd in beslag nemen en het zou tot eind dit jaar kunnen duren om de reactor weer op te starten, vernam de VRT.

In een reactie spreekt Electrabel dat tegen. Het bedrijf zegt nog geen volledig zicht te hebben op de schade en houdt voorlopig vast aan de datum van 15 september. Tot dan zou Doel 4 zeker buiten werking zijn.  'Als we meer zicht hebben op de schade en herstellingsduur, zullen we de markt opnieuw informeren', zei woordvoerster Geetha Keyaert aan Belga.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud