Advertentie

Doel-scheurtjes kosten GDF Suez 300 miljoen

De stilstand van Doel 3 en Tihange 2 woog op de halfjaarresultaten van GDF Suez - Foto EPA ©EPA

GDF Suez heeft een moeilijk eerste halfjaar achter de rug waarin de resultaten over de hele lijn daalden. De nettowinst kwam zelfs een kwart lager uit, mede door de factuur van 318 miljoen voor het stilleggen van Doel en Tihange.

De economische omstandigheden zaten in het eerste halfjaar niet mee, zoveel is zeker. Bovendien lagen in België de atoomcentrale Doel 3 en Tihange 2 nog steeds stil, een toestand waar er pas begin juni een einde aan kwam. Tegen die achtergrond zag GDF Suez zijn omzet met 1,5 procent dalen tot 42,6 miljard euro. Organisch groeide de omzet wel met 1,9 procent. De in België gerealiseerde omzet lag met 5,3 miljard euro 10,6 procent onder het niveau van 2012.

De bedrijfskasstroom (ebitda) kromp met 6,6 procent tot 7,6 miljard euro. Het koude weer had een positieve impact van 369 miljoen euro, de stilstand van de twee Belgische kerncentrales woog dan weer voor 318 miljoen euro.

De recurrente nettowinst over de eerste zes maanden bedraagt 2,4 miljard euro, een daling met 1,7 procent. Dat is vooral te wijten aan boekhoudkundige waardeverminderingen op een aantal activa en op goodwill voor een bedrag van 441 miljoen euro.

De nettowinst oogt met 1,7 miljard niet zo fraai. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 betekent dat immers een terugval met 25,5 procent. De daling is voor een deel te wijten aan hogere belastingen, maar ook aan andere factoren (boekhoudkundige aanpassingen aan marktwaarde, waardeverminderingen op activa, herstructureringen en desinvesteringen). Hierover geeft GDF Suez geen gedetailleerde informatie in het persbericht.

GDF Suez bleef aan een hoog tempo investeren. Hieraan werd een brutobedrag gespendeerd van 3,3 miljard euro, waarvan 46 procent ging naar groeilanden.

Eind juni bedroeg de nettoschuld van de groep 32,2 miljard euro. Dat is 4,4 miljard minder dan eind 2012.

Jaarprognose

GDF Suez bevestigt zijn jaardoelstellingen, 'bij gemiddeld klimaat en stabiele regulering'. Het concern rekent op een recurrente nettowinst tussen 3,1 en 3,5 miljard euro, bij een bedrijfskasstroom van 13-14 miljard euro. Het bruto investeringsbedrag wordt op 7 à 8 miljard euro geraamd en de verhouding nettschuld/ebitda zou moeten kleiner of gelijk zijn aan 2,5.

De aandeelhouders worden ook niet vergeten. Zij kunnen rekenen op een interimdividend of 'voorschot op divididend' van 0,83 euro. Dat is precies evenveel als hen midden vorig jaar werd toegestopt.

De stabiele prognose en dividend weten beleggers te sussen. Het aandeel herstelt 5 procent naar 16,56 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud