Drukke week voor BP versus Obama

Een anti-BP affiche in Grand Isle, Louisiana (foto: Photo News)

De Amerikaanse president Barack Obama trekt maandag naar het gebied rond de Golf van Mexico om er de gevolgen van het olielek te bekijken. Dinsdagavond zal hij de natie toespreken. Medewerkers van het Witte Huis zeggen dat hij er de oprichting van een waarborgfonds zal aankondigen. Voor dat fonds zal BP miljarden dollars op tafel moeten leggen.

Vrijdag heeft BP aangekondigd vrijwillig een waarborgfonds te zullen oprichten om schadevergoedingen te betalen aan wie de gevolgen van de oliesmurrie ondervindt. Het Witte Huis heeft echter de indruk dat die belofte niet voldoende zwaar weegt. Daarom wordt nu gedacht aan een verplichting. Het fonds zou gemodelleerd worden op het fonds dat na de aanslagen van 11 september werd opgericht en zou beheerd worden door een onafhankelijke instantie. Op die manier wordt vermeden dat de rechthebbenden te eng gedefinieerd zouden worden.

De kwestie van het waarborgfonds is een van de agendapunten op de raad van bestuur van BP maandag. Voorzitter Carl-Henric Svanberg en CEO Tony Hayward worden woensdag op het Witte Huis verwacht voor overleg met Obama zelf. Hayward moet het dan donderdag gaan uitleggen in een commissie van het Amerikaanse parlement.

'BP moet in de komende 48 uur meer opvangcapaciteit identificeren', schreef James Watson, admiraal bij de Amerikaanse kustwacht, in een brief aan BP. Hij verwijst naar ramingen over de afkapping van het olielek in de Golf van Mexico. Die suggereren dat de oliegroep minder weglekkende olie weet op te vangen dan eerst aangegeven. Watson geeft wel niet aan welke maatregelen de VS overwegen als BP de deadline niet haalt.

De VS drijven de druk op BP op. De oliemaatschappij zag haar beurskoers sinds de ondergang van het Deepwater Horizon-boorplatform op 20 april halveren. De kruistocht van Washington tegen BP en diens falen in het bestrijden van de milieuramp, zorgt voor zure oprispingen in de Londense City. 18 miljoen Britten zijn rechtstreeks of onrechtstreeks - via hun pensioenfondsen - aandeelhouder van BP.

'De Amerikaanse president Barack Obama is er niet op uit de waarde van BP omlaag te halen. Het is ook aan BP zelf om te bepalen of het al dan niet een dividend gaat uitkeren',  zei William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken zondagmorgen op de BBC. Gisteren hebben de Britse premier, David Cameron, en Obama een telefonisch gesprek gehad, waarbij ze hebben vermeden dat de milieuramp zou uitmonden in een Brits-Amerikaans diplomatiek incident. Wel doorkruist de olieramp de politieke agenda van Obama totaal.

Cameron

BP was een belangrijk thema tijdens een telefoongesprek van een half uur dat Obama deze middag met de Britse premier Cameron voerde. Beide politici haastten zich achteraf om te benadrukken dat ze van BP geen trans-Atlantische diplomatieke rel willen maken.

'De premier benadrukte het belang van BP voor het VK, de VS en andere landen. De president maakte duidelijk dat hij er geen belang bij heeft de waarde van BP te ondermijnen', stelde Cameron nadien via een persbericht.

Volgens Washington hamerde Obama er bij Cameron wel op dat BP zal moeten opdraaien voor 'tienduizenden claims' voor economische schadevergoedingen.

Dividend

De druk op BP wordt alsmaar groter om de uitbetaling van zijn volgende dividend op te schorten om de kosten op te vangen van het enorme olielek voor de Golf van Mexico. BP zou op die manier ook willen behalen dat Obama een aantal andere eisen voor de oliereus laat vallen.

Volgens zakenkrant Financial Times zal de raad van bestuur van BP de opschorting van het dividend bespreken. Maar een definitieve beslissing zal waarschijnlijk pas woensdag worden genomen, nadat de top van BP de ontmoeting heeft gehad met Obama. Normaal gezien was BP van plan de uitbetaling van zijn dividend aan te kondigen op 27 juli.

De Amerikaanse regering is van plan BP te vragen op te draaien voor de lonen van de werknemers op de olieboorplatformen in de Golf van Mexico die momenteel zonder werk zitten. Door de olieramp heeft de Amerikaanse overheid beslist dat er niet naar olie op grote diepte kan worden geboord.

Niet alleen het wetenschappelijk comité, ook binnen de Amerikaanse regering groeit de overtuiging dat dagelijks niet 20.000 vaten weglekken, maar 40.000 tot 50.000. In dat geval vangt BP amper één derde op van wat dagelijks weglekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud