Advertentie

Duitse auto-expert wordt nieuwe topman Umicore

Mathias Miedreich verdiende eerder zijn sporen in de autosector.

In het najaar neemt de Duitser Mathias Miedreich (46) het roer over bij materialentechnologiebedrijf Umicore . Hij vervangt Marc Grynberg, die in februari zijn vertrek aankondigde.

‘We hebben de lat zeer hoog gelegd om een waardige opvolger te vinden voor Marc’, benadrukt Umicore-voorzitter Thomas Leysen. Met Mathias Miedreich krijgt Umicore alvast een CEO die gepokt en gemazeld is in de autosector.

Miedreich is momenteel nog aan de slag bij de Franse auto-onderdelengigant Faurecia, waar hij deel uitmaakt van het directiecomité. Sinds begin 2019 staat hij als vice-president in voor de ‘Strategy and New technologies’ van de groene mobiliteitstak. Met andere woorden, hij zit met zijn neus op alle nieuwste ontwikkelingen rond de toekomstige mobiliteit. Net de tak waar ook Umicore sterk op inzet.

Die divisie van Faurecia realiseerde vorig jaar een omzet van 3,8 miljard euro. En met 80 vestigingen en 20.000 werknemers heeft de Duitser dan ook een pak ervaring met het leiden van een groot bedrijf.

20 jaar ervaring

Maar ook eerder in zijn carrière was Miedreich van kortbij betrokken met de autosector. Na het behalen van zijn master in 'international business management' aan de universiteit van Erlangen-Nuremberg werkte hij even als consultant bij KPMG. Zodra die inloopjaren achter de rug koos hij resoluut voor de autosector. In 2003 ging hij als directeur aan de slag bij SiemensVDO waar hij de sensorendivisie leidde. Toen de Duitse technologiereus zijn dochterbedrijf verkocht aan banden- en onderdelenfabrikant Continental ging Miedreich mee over naar de nieuwe eigenaar. Bij Continental leerde hij als leidinggevende, in zowel Azië als Europa, alle kneepjes van het vak rond motoren en sensoren. In 2013 verkaste hij naar Faurecia, waar hij zich voluit stortte op de nieuwe groene mobiliteit.

Die ervaring komt bij Umicore als geroepen. Het Belgisch bedrijf is al jaren één van de wereldwijde marktleiders op het vlak van katalysatoren. Umicore stoomt zich ook in ijltempo klaar voor de massaproductie van elektrische wagens en in Hoboken staat een hypermoderne recyclagefabriek die de circulaire economie perfect illustreert. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat Mathias over alle nodige kwaliteiten beschikt om Umicore succesvol te leiden in zijn nieuwe ontwikkelingsfase’, zegt voorzitter Thomas Leysen.

'Ik ben ervan overtuigd dat ik met de ervaring die ik heb opgedaan een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren, niet alleen aan het groeipad van Umicore, maar ook aan zijn impact op een netto-nul CO2-wereld', reageert Miedreich zelf.

Vrije wil?

Wij zijn ervan overtuigd dat Mathias over alle nodige kwaliteiten beschikt om Umicore succesvol te leiden in zijn nieuwe ontwikkelingsfase.
Thomas Leysen
Voorzitter en ex-CEO

Miedreich treedt in het vierde kwartaal in dienst bij de materialengroep en zal nog even samenwerken met huidig topman Marc Grynberg om 'een vlotte overdracht van het leiderschap te verzekeren'.  In februari raakte bekend dat Grynberg na 13 jaar afzwaait als CEO van Umicore. De 55-jarige handelsingenieur, die in 1996 bij Umicore begon, wou in een interview met De Tijd niet antwoorden op de vraag of hij uit vrije wil opstapte, dan wel onder druk van de raad van bestuur. Her en der was er kritiek te horen op het beleid van Grynberg, die niet het charisma van zijn voorganger - en huidig voorzitter - Thomas Leysen had.

Hij lag ook zwaar onder vuur toen bleek dat kinderen uit de buurt van de Hobokense fabriek hoge loodwaarden in hun bloed hadden. Lovende woorden waren er wel voor de omvorming van het voormalige mijnbedrijf Union Minière tot de moderne milieumultinational die Umicore nu is.

Wat Grynberg - een fervent fietser en fotograaf - nu gaat doen, is nog niet geweten. In ieder geval krijgt hij een zitje in de raad van toezicht van Umicore.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud