Duitse deal krikt winstgevendheid Elia op

©ANP XTRA

Het grotere belang in het Duitse 50Hertz en de nieuwe verbinding met het VK geven de winst van de hoogspanningsnetbeheerder een duwtje.

In de eerste jaarhelft kwam de genormaliseerde nettowinst van Elia  uit op 154,4 miljoen euro. Het gaat om een winstgroei van 8,2 procent, die grotendeels te wijten is aan het grotere belang dat Elia in april vorig jaar nam in de Duitse netbeheerder 50Hertz. Elia had al een belang van 60 procent, maar kocht nog eens 20 procent bij, waardoor de Duitse dochter nu voor een groter deel bijdraagt aan de groepsresultaten.

Ook de groei van de Belgische activiteiten ondersteunt de winst. De nettowinst van het Belgische Elia Transmission ging met bijna 16 procent vooruit tegenover vorig jaar en dikte in de eerste jaarhelft aan tot 65 miljoen euro. Die groei is het gevolg van de forse investeringen in de versterking van het Belgische elektriciteitsnet. Als gereguleerde monopolist mag Elia voor de investeringen die het doet een marge doorrekenen aan de gebruikers van het elektriciteitsnet.

Daarnaast zorgt ook de nieuwe kabelverbinding met het Verenigd Koninkrijk voor extra inkomsten. Begin dit jaar nam Elia Nemo Link in gebruik. Die interconnectiekabel voor import en export droeg al meteen 3,8 miljoen euro bij aan de genormaliseerde winst van de groep.

Eenmalige impact op nettoresultaat

De toename van de genormaliseerde winst staat in schril contrast met wat er netto op groepsniveau overblijft. De nettowinst kende een krimp van 4,6 procent tot 135,7 miljoen euro. De oorzaak is niet operationeel, maar is de verwachte terugval na een eenmalige meevaller van 46,7 miljoen euro in de eerste helft van 2018.

In de vooruitblik voor de rest van het jaar zegt Elia erop te vertrouwen dat het een rendement op eigen vermogen zal halen tussen 7 en 8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud