Duitse energiefusie kost 5.000 banen

De voormalige aartsrivalen E.ON en RWE kondigden maandag een miljardendeal aan. ©REUTERS

De Duitse energiegroep E.ON gaat tot 5.000 banen schrappen na de deal met land- en sectorgenoot RWE.

De Duitse giganten RWE   en E.ON  maakten maandag een historische hertekening van de Duitse energielandschap bekend die gevolgen heeft voor heel wat andere Europese landen. De ingewikkelde deal met geschuif van participaties komt er op neer dat E.ON zich zal concentreren op de uitbating van stroomnetten en de levering van energie aan eindverbruikers. RWE daarentegen zal zich toespitsen op de de productie van energie, zowel met oude bruinkoolcentrales als met groene energie.

Concreet zal E.ON de verzelfstandigde RWE-dochter Innogy  overnemen in een deal die Innogy waardeert op 22 miljarden euro. Daarmee krijgt E.ON heeft wat bijkomende stroomnetten en kantenportefeuilles in handen, maar de groenestroomactiviteiten van Innogy én die van E.ON verkassen naar RWE. Die laatste zal een belang van 16,7 procent in E.ON aanhouden. 

E.ON verwacht dat het 600 tot 800 miljoen euro aan kosten zal kunnen schrappen tegen 2022. Een groot deel daarvan komt op rekening van het schrappen van dubbele functies. In totaal zouden er 5.000 banen kunnen verdwijnen, dat komt neer op 7 procent van het totaal

Bij RWE zouden er netto geen banen verdwijnen. Daar is er minder overlap: RWE had enkel klassieke centrales (gas, steenkool en een restant kernenergie) en krijgt er nu de complementaire wind- en zonneparken bij.

Het zal nog enige tijd duren eer de megadeal tussen de twee voormalige aartsrivalen wordt afgerond. De concurrentie-autoriteiten moeten hun zegen geven en het bod van E.ON op Innogy zal wellicht pas midden volgend jaar rond zijn. 

België

Met de deal wordt ook de Belgische energiemarkt licht hertekend. Innogy is de eigenaar van de stroomleverancier Essent die enkele honderdduizenden gezinnen en kmo's als klant telt. Die komt nu bij E.ON terecht. De stroomleverancier voor bedrijven E.ON Benelux, zit echter niet in handen van E.ON, maar hoort toe aan Uniper (de afgesplitste productietak van E.ON). De stroomleverancier E.ON Benelux zal daarom binnenkort van naam veranderen en verandert misschien ook van eigenaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content