Duitse RWE verkoopt divisie aan Russische miljardair

De Russische oligarch Mikhail Fridman (foto: ITAR-TASS) ©IMAGEGLOBE

Het Duitse energiebedrijf RWE verkoopt zijn olie- en gastak RWE Dea aan de LetterOne Groep, het investeringsvehikel van de Russische miljardair Michail Fridman. Het overnamebedrag bedraagt 5,1 miljard euro.

RWE groep dook vorig jaar voor het eerst in meer dan 60 jaar in het rood, het sloot 2013 af met een verlies van 2,8 miljard euro. Een gevolg van de bijna 5 miljard euro aan waardverminderingen op de klassieke centrales in Duitsland, het VK en Nederland. Die kreunen onder de subsidies voor groene energie en met lage elektriciteitsprijzen.

RWE torst bovendien een schuldenlast van 30,1 miljard euro. De verkoop van RWE Dea is volgens topman Peter Terium dan ook 'een belangrijke stap in de verbetering van de financiële kracht'. De afdeling stond al enige tijd geleden in de etalage. Ook Wintershall, de energiepoot van BASF, toonde belangstelling, maar het bod van het bedrijf lag ver onder dat van de oligarch Fridman.

LetterOne (L1) is een fonds dat is opgezet door Fridman en collega German Chan met het geld dat de tycoons verkregen uit de verkoop van hun belang in TNK-BP, de voormalig Brits-Russische oliemaatschappij die is opkocht door het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. De overname van RWE Dea is de eerste grote operatie van het investeringsvehikel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud