Duitse winstmotor maskeert terugval Elia

©ANP

Het zwaartepunt van de stroomnetbeheerder Elia komt almaar meer in Duitsland te liggen. De lagere winst in België wordt opgevangen door sterke resultaten in Duitsland.

Hoewel de hoogspanningsnetbeheerder Elia tot de weinige beursgenoteerde bedrijven behoort die immuun blijken voor de coronacrisis kleuren de resultaten voor de eerste jaarhelft niet al te best. De gecorrigeerde nettowinst daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 3,6 procent tot 149 miljoen euro. De gewone winst per aandeel zakte met iets meer dan 14 procent naar 1,76 euro.

-3,6%
daling gecorrigeerde nettowinst
In het eerste halfjaar van 2020 daalde de gecorrigeerde nettowinst met 3,6 procent tot 149 miljoen euro.

De terugval is vooral te wijten aan een daling van de winstgevendheid in België en aan een nettoverlies van 7,4 miljoen euro in de divisie die de Nemo Link-connectie met het Verenigd Koninkrijk omvat en de niet-gereguleerde internationale consultingactiviteiten.

Nieuwe tarieven

In België daalde de nettowinst met 5,4 procent naar 61,5 miljoen euro. De Belgische activiteiten, die in Elia Transmission zijn ondergebracht, vallen sinds dit jaar onder een nieuwe tariefmethodologie. Daarin wordt voor vier jaar vastgelegd welke kosten Elia mag doorrekenen aan de gebruikers van het Belgische stroomnet en welke marge Elia daarbovenop mag boeken.

Vorig jaar mocht de netbeheerder nog een eenmalige compensatie aanrekenen voor de financiële kosten die hij maakte voor een kapitaalverhoging. Dat effect is dit jaar weg, waardoor er ruim 6 miljoen euro van de nettowinst afgaat. Ook afschrijvingen van software leiden tot een daling van de nettowinst met 7 miljoen euro.

Tegenover de mindere resultaten in België staat het Duitse dochterbedrijf 50Hertz dat zich nog maar eens de sterkhouder van de groep toont. De uitbater van het oostelijke deel van het Duitse stroomnet krikte de gecorrigeerde nettowinst met bijna 12 procent op, naar 94,5 miljoen euro.

100 procent hernieuwbare energie

50Hertz wil tegen 2032 evolueren naar 100 procent hernieuwbare energie op het Oost-Duitse net. Het bedrijf investeert fors in de uitbouw van het net om die ambitie waar te kunnen maken en wordt daar ruimschoots voor beloond. De aansluiting van het Ostwind 1-windpark eind vorig jaar was goed voor een hogere offshorevergoeding die de nettowinst met 11,8 miljoen euro opdrijft. Ook de investeringsvergoeding voor projecten op land nam met 7,5 miljoen euro toe.

De derde en laatste divisie, waarin de niet-gereguleerde consultingactiviteiten en de stroomconnectie Nemo Link met het VK zitten, belandde in de rode cijfers. De belangrijkste oorzaak van het verlies is de uitkering van een eenmalig preferent dividend van 9,1 miljoen euro aan de Britse netbeheerder National Grid. Het dividend dient om de ontwikkelingskosten van Nemo Link, een joint venture van de Britse en de Belgische netbeheerder, te vergoeden. Elia ontvangt die vergoeding niet via een dividend, maar verrekent die in de tarieven.

Elia herbevestigt nog eens dat de coronacrisis geen wezenlijke impact heeft op de resultaten van het bedrijf. Een paar projecten in België hebben weliswaar vertraging opgelopen en ook de internationale consultingactiviteiten ondervinden hinder, maar ook in tijden van lockdown blijft het stroomnet functioneren en ontvangt Elia daarvoor een vergoeding, ongeacht of er nu veel of weinig stroom via zijn net getransporteerd wordt. Elia behoudt dan ook zijn financiële vooruitzichten voor 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud