Advertentie

'Duitsland wil Chinezen uit Elia-dochter houden'

50Hertz is de uitbater van het hoogspanningsnet in Berlijn en de rest van het voormalige Oost-Duitsland. ©BELGAIMAGE

De Duitse Bondsregering wil de staatsbank KfW inzetten om de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid bij het Duitse stroomnet van Elia te blokkeren.

De geplande instap van State Grid, het Chinese staatsbedrijf dat tevergeefs probeerde een deel van Eandis te kopen, bij de Duitse hoogspanningsnetbeheerder 50Hertz zorgt voor onrust in Berlijn. De Duitse politiek heeft het gehad met de Chinese bedrijven die zich met rugdekking van Peking inkopen in allerlei strategische sectoren.

Daarom worden in Berlijn verschillende opties onderzocht om de instap van State Grid bij 50Hertz te blokkeren, schrijft Handelsblatt. De Chinezen hebben recent een akkoord bereikt om 20 procent van 50Hertz over te kopen van het Australische fonds IFM.

Een van de opties is dat hoogspanningsnetbeheerder Elia, die de overige 80 procent van 50Hertz bezit, zijn voorkooprecht uitoefent op die 20 procent en het belang daarna doorverkoopt bij de Duitse ontwikkelingsbank KfW. Het belang kan zo veilig 'geparkeerd' worden bij de overheidsinstelling.

Tweede poging

Voor State Grid is het al de tweede poging om een voet tussen de deur te krijgen bij 50Hertz. Begin dit jaar kochten de Chinezen al een belang van 20 procent van IFM. Maar Elia voerde zijn voorkooprecht uit en legde 977 miljoen euro neer voor het aandelenpakket, meteen de grootste overname door een Belgische bedrijf dit jaar.

Volgens Elia werd het bedrijf niet door Duitsland onder druk gezet, maar deed het de overname omdat het een interessante opportuniteit was. Doordat Elia zijn belang in 50Hertz van 60 naar 80 procent opkrikte  kan het de lakens bij 50Hertz helemaal alleen uitdelen en kan het Duitse bedrijf beter geïntegreerd worden.

De kersverse Elia-voorzitter Bernard Gustin benadrukte op de aandeelhoudersvergadering eind mei dat de grotere Duitse participatie meer winst zal opleveren. De interesten op de extra leningen die Elia aanging zijn kleiner dan de extra dividenden die Elia verwacht uit 50Hertz.

Twijfelachtig

Dat Elia de eerste keer zijn voorkooprecht uitoefende was al een verrassing. Het is dan ook zeer twijfelachtig of Elia nog een tweede keer  en bedrag van de grootte-orde van een miljard euro op tafel wil leggen om zelf de 20 procent van 50Hertz te kopen. Elia kocht de eerste 60 procent van 50Hertz immers voor amper 486 miljoen euro. 

'We zullen zien wat er gebeurt. We hebben het comfort van een voorkooprecht. Als zich een dossier aandient, beslissen we in het belang van Elia. Of er Chinezen of anderen in het verhaal opduiken, speelt niet mee', verklaarde Gustin nog op de aandeelhoudersvergadering. Hij wees er toen ook op dat Elia met zijn belang van 80 procent het doel heeft bereikt om 50Hertz volledig te controleren.

Elia wil zoals gebruikelijk geen enkele commentaar geven op het dossier.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud