E.ON-centrale in Langerlo blijft stilliggen

De werknemers van de steenkoolcentrale van E.ON in Limburg legden woensdag het werk neer ©BELGA

De steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo wordt vandaag niet opgestart. De centrale werd gisteren stilgelegd na een actie van ongeruste personeelsleden. De directie en vakbonden gaan morgen overleggen.

De steenkoolcentrale in Langerlo nabij Genk werd woensdag stilgelegd nadat het personeel het werk onderbrak. 'Vandaag wordt er wel gewerkt, maar de centrale blijft de volledige dag stil liggen', klinkt het bij E.ON. Morgen is er overleg tussen de directie en de vakbonden gepland.

De centrale herstarten zou morgen kunnen, maar daar is nog niets over afgesproken. 'Het personeel heeft beslist dat de centrale niet wordt heropgestart, zolang het overleg niet de goede richting uitgaat', zei Jan Van Wijngaerden van de socialistische vakbond Gazelco. E.ON zal de gemiste stroomproductie uit Langerlo elders inkopen.

Centrale dicht

Langerlo is de laatste steenkoolcentrale van ons land. De vergunning ervan loopt af tegen april 2016. Tegen dan moet de centrale omgebouwd worden tot een biomassacentrale. Eigenaar E.ON  is echter niet bereid om nog te investeren in de ombouw van de centrale en zoekt naar een overname of investeerder

'Die gesprekken zijn erg concreet', zegt woordvoerder Tom De Bruyckere. 'De site in Langerlo heeft mooie troeven voor een nieuwe investeerder, want we hebben al een principiële toezegging van de Vlaamse overheid voor steun aan het biomassaproject.'

Sociale onrust

De werknemers zien dat echter anders. Door de onzekerheid over de toekomst van de site legden ze woensdag het werk neer, waardoor de centrale werd stilgelegd. Het karakter van de actie is heel anders dan eind oktober, toen het werk ook al even werd neergelegd bij de aankondiging dat E.ON een overnemer zocht, verzekert Jan Van Wijngaerden, federaal secretaris van Gazelco, de vakbond voor de gas- en energiesector. 'De mensen zijn naar buiten gegaan en de poorten zijn dicht. Ze zijn heel kwaad'. 

De site in Langerlo heeft mooie troeven voor een nieuwe investeerder.
Tom De Bruyckere
woordvoerder E.ON

De onrust is het gevolg van het sociaal overleg dat erg stroef verloopt. 'Als er geen overnemer gevonden wordt, moeten we ons voorbereiden op een harde sluiting. We moeten daarom werken aan een sociaal plan', stelt Van Wijngaerden. De vakbonden vragen zich af in hoeverre de directie in Langerlo een mandaat heeft om te onderhandelen over zo'n plan.

'We willen werken aan twee pijlers. Eerst en vooral jobzekerheid voor zoveel mogelijk mensen. E.ON moet zijn verantwoordelijkheid nemen om jobs elders in de sector te zoeken. Voor diegenen voor wie dat niet lukt, is er nood aan financiële compensatie'. Maar de toenadering is 'heel klein'. 

Stroomvoorziening

Van Wijngaerden sluit niet uit dat de acties in Langerlo gevolgen kunnen hebben voor de hele Belgische stroomvoorziening. De centrale in Langerlo heeft een capaciteit van 556 MW, te vergelijken met een halve kerncentrale. De centrale werd woensdagnamiddag geleidelijk stilgelegd, maar E.ON maakt zich sterk haar verplichtingen naar de klanten en netwerkbeheerder Elia te kunnen nakomen. 

De energievoorziening ligt evenwel onder vuur als de acties in Langerlo zich uitbreiden naar Vilvoorde. Die gascentrale met een capaciteit van 250 MW is deel van de strategische reserve voor als het echt nijpend wordt deze winter. 'Als we een stakingsaanzegging indienen, is dat voor de hele onderneming en dus ook voor Vilvoorde. Er zijn hier nu al mensen die naar Vilvoorde willen rijden', zegt Van Wijngaerden.

Voor alle duidelijkheid. De centrale in Vilvoorde ligt momenteel stil omdat de strategische reserve op dit moment niet gebruikt wordt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud