Eandis vreest dat het te veel investeerde in gasnet

Eandis investeerde de voorbije tien jaar 700 miljoen euro in de uitbreiding van het gasdistributienet. ©BELGA

Netbeheerder Eandis vreest dat het misschien te veel investeerde in de uitbouw van het aardgasnet in Vlaanderen. 'Ik ben pessimistisch over de volumes op langere termijn', zegt CEO Walter Van den Bossche.

In de marge van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering toonde CEO Walter Van den Bossche zich bezorgd over de langetermijnvooruitzichten van het gasdistributienet. De voorbije tien jaar heeft distributienetbeheerder Eandis 700 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van het aardgasnet. Dat moest van de Vlaamse overheid die het bedrijf verplichtte om te zorgen dat 95 procent van alle woningen kunnen aangesloten worden.

Maar door de opkomst van strengere isolatienormen en alternatieve energiebronnen als zonnepanelen, warmtepompen en biobrandstoffen zullen de verwachte volumes niet gehaald worden. 'Het aantal gasaansluitingen stijgt nog jaarlijks, maar op plaatsen waar aardgas ligt is slechts 63 procent van de woningen aangesloten', stelt Van den Bossche vast.

Het gasnet moet van de regulator op 50 jaar worden afgeschreven. Dat betekent dat de gedane investeringen op 5 decennia terugverdiend worden. Maar zullen er in de toekomst nog voldoende volumes verbruikt worden, vraagt Van den Bossche zich af. Moderne passiefhuizen of bijna-energieneutrale (BEN) woningen hebben wellicht geen aardgasaansluiting meer nodig.

Van den Bossche wijst er wel op dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor aardgas, bijvoorbeeld de introductie van auto's die rijden op gas of kleine warmtekrachtkoppelingstoestellen. Die combineren de productie van elektriciteit en warmte. De aardgasbuizen kunnen in de toekomst misschien zelfs gebruikt worden voor andere doeleinden, van het leggen van kabels tot het transport van water of CO2.

De aandeelhoudersvergadering was de eerste sinds de uitstap van de historische privé-partner Electrabel. Die verkocht tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn laatste aandelen. De Vlaamse gemeenten en provincies zijn nu volledig eigenaar van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud