Eén gasmarkt voor België en Luxemburg in 2015

©BELPRESS

Gasnetbeheerder Fluxys en zijn Luxemburgse collega Creon gaan de Belgische en Luxemburgse gasmarkten samenvoegen. Daardoor zal aardgas kosteloos tussen beide landen verhandeld kunnen worden.

De Belgische gasmonopolist Fluxys Belgium en Creon hebben een akkoord getekend om hun gasmarkten volgend jaar samen te voegen. Beide bedrijven zullen hun respectievelijke netten wel nog zelf bezitten en beheren, maar richten een gemeenschappelijke dochter op om de Belux-markt te coördineren

De samenvoeging zou een positieve impact moeten hebben op de prijzen en de bevoorradingszekerheid. Er ontstaat immers een grotere  en liquidere markt.

Voor energiebedrijven betekent het dat de vergoedingen die nu moeten betaald worden om gas over de Belgisch-Luxemburgse grens te laten pompen vervallen. 'Een handelaar die aardgas via Zeebrugge België liet binnenkomen zal geen extra vergoeding meer moeten betalen om dat naar het Luxemburgse net te vervoeren', geeft Fluxys-woordvoerder Laurent Remy als voorbeeld aan.

Ook voor aardgasleveranciers die klanten hebben in beide landen, wordt het leven makkelijker. Een voorbeeld: als een Belgische klant meer gas verbruikt dan afgesproken en een Luxemburgse klant verbruikt dezelfde hoeveelheid minder dan afgesproken, moet de leverancier nu in beide landen een boete betalen. In het nieuwe systeem worden de Belgische en Luxemburgse markt samengeteld en heffen beide volumes elkaar op.

Primeur

'Het zal de eerste keer zijn dat de markten van twee lidstaten van de Europese Unie worden samengevoegd', zegt Melchior Wathelet (cdH), de staatssecretaris voor Energie. Het kan een aanzet zijn naar gelijkaardige deals met andere landen. Wathelet hoopt dat ervaring kan opgedaan worden om een regionale markt te creëren die nog verder gaat dan België en Luxemburg.

Het plan moet ook een gunstige invloed hebben op de volumes van het gasknooppunt van Fluxys in Zeebrugge, waar verschillende gaspijpleidingen en een lng-terminal samenkomen. Bedrijven uit Luxemburg kunnen makkelijker in Zeebrugge handelen.

Omdat het slopen van de grenzen een impact op de tarieven heeft, moeten de regulatoren hun zegen nog geven. Beide bedrijven staan daarover al in overleg met de Belgische energiewaakhond CREG en het ILR uit Luxemburg. Als zij het licht op groen zetten, moet de Belux-markt in 2015 een feit zijn.

Het beursgenoteerde Fluxys Belgium is voor 90 procent in handen van Fluxys, dat op zijn beurt gecontroleerd wordt door de Belgische gemeenten (Publigas). Creos, de Luxemburgse beheerder van het gas- en hoogspanningsnet, is een dochter van het Luxemburgse energiebedrijf Enovos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud