Een groot aantal data, lage energiekosten

Energiency Solutions 2.0. ©Energiency

Met behulp van algoritmen en analyses (evenals een slimme bril), identificeert een Franse startup potentiële energiebesparing voor bedrijfssectoren, van kaasmakers tot deeltjesversnellers

Bij het betreden van het Energiency-kantoor, gevestigd in een mobiele container in een technologiepark in Noordwest-Frankrijk, zien bezoekers eerst meerdere grote monitoren en informatici erachter die code aan het verwerken zijn. Ze werken aan technologische details die fabrieken helpen om energieprestaties te optimaliseren. De kamer is verstoken van kleurrijke zitzakken of tafelvoetbaltafels, de clichématige kantooraccessoires van tech-startups. In plaats daarvan wordt de jonge oprichter, Arnaud Legrand, omgeven door dozen met slimme meters, netwerkinterfacekaarten en motoren die vaak gebruikt worden in industriële apparatuur.

Het doel van Energiency is het reduceren van het enorme industriële energieverbruik (en milieu-effect) door middel van dataverzameling en analyses, door het samenbrengen van big data, cloud computing en het zogenaamde Internet of Things. De bekroonde software is al beschikbaar op mobiele apparaten en desktopcomputers. Maar de meest opwindende innovatie van de twee jaar oude startup komt volgend jaar op de markt: de Energiency Augmented, een slimme bril die machines herkend in een fabriek met behulp van QR codes, de vierkante matrix-achtige streepjescode.

De bril doet denken aan de head-up display in de Terminator-films, waar transparante schermen informatie tonen over het beeld van de echte wereld heen. Real-time data van de fabrieksmachines worden in het systeem ingevoerd en verwerkt m.b.v. algoritmen. Analyses worden weergegeven voor de drager in de vorm van kleurrijke grafieken, tabellen en meldingen over waardevolle energie-informatie zoals elektriciteitsverbruik. Bij het aanschakelen van de stroom reageert de bril meteen en de gebruikers worden erover geïnformeerd wanneer de optimale productie bereikt is of wanneer er inefficiëntie optreedt.

Vóór de oprichting van Energiency werkte Legrand als een industriële energie-consultant. Hij leverde analyses van fabrieksapparatuur — hij voerde metingen uit, stelde statistieken op en gaf aanbevelingen. "Toen kwam ik Big Data tegen," zei hij. Terwijl zijn vroegere rapporten snel verouderden en niet zeer flexibel waren, kon het identificeren van energiebesparing nu onmiddellijk uitgevoerd worden.

Na het voorstellen van zijn idee aan een hub voor technologie-gerichte ondernemers, sloot Legrand een overeenkomst af voor de licentie van octrooien met een openbare onderzoeksinstelling. Deze vormen de kern van de algoritmen die statistische modellen bieden binnen de Energiency cloud-gebaseerde software. Ze lezen de grote hoeveelheden data en geven er betekenis aan, een proces beschreven als machine learning. De software identificeert trends en biedt meldingen voor alle processen binnen een fabriek en dit alles wordt weergegeven via de app — of, in de toekomst, via de slimme bril.

De financiering voor Energiency kwam in eerste instantie via de Franse openbare Investeringsbank Bpifrance en de regionale ontwikkelingsmaatschappij in Bretagne, die een half miljoen euro (US$ 560K) inbracht. De startup, die haar diensten als abonnement verkoopt, is snel gegroeid in de afgelopen twee jaar: er zijn 10 werknemers in dienst, waarvan velen werden gerekruteerd bij het Franse Instituut voor Onderzoek in Computerwetenschappen en Automatisering. In 2014 werden er twee startupversnellers bij betrokken die nog eens €150.000 financiering inbrachten in ruil voor aandelen.

De eerste klant van Energiency was Triballat Noyal, een voedselverwerkingsbedrijf met hoofdkantoor in Bretagne, dat kaas, soja en biologische producten produceert. Lucas Le Provost, de energie-projectmanager van Triballat Noyal, zei dat één van de stuwende factoren voor zijn bedrijf de toename van hun concurrentievermogen was. Het bedrijf heeft nu ongeveer 1.000 slimme meters die alle productielijnen analyseren.

Na het toepassen van de technologie in de voedselverwerking breidde de startup uit naar verschillende andere economische sectoren, met inbegrip van de Franse post. Er bestaan samenwerkingsverbanden met de Franse atoomenergiecomissie en de SOLEIL synchrotron-facility, een deeltjesversneller in de buurt van Parijs.

Maar de Noorse papierfabrikant Norske Skog is de grootste test van het bedrijf tot nu toe. De activiteiten van de Noorse onderneming in Frankrijk verbruiken ongeveer 1 terawattuur (1.000 gigawattuur) aan elektriciteit per jaar, wat gelijk staat aan 0,2 procent van het totale nationale aanbod. (Om dit in perspectief te plaatsen: Frankrijk genereerde een totaal van 541 terawattuur aan elektriciteit in 2014.) Met behulp van de Energiency technologie richt Norske Skog zich nu op een 3% besparing in energie, volgens Sophie Granju die de energieprestaties beheert.

Energiency is momenteel in tientallen Franse fabrieken in geïnstalleerd, en door elke week een fabriek toe te voegen hoopt men 100 fabrieken te halen tegen het einde van 2015. Het zijn ambitieuze doelstellingen, maar Legrand zei dat het een race is waarbij "de winnaar alles krijgt" en waarbij bedrijfsontwikkeling het voornaamste is. Sommige klanten besparen nu al 15 procent op water, gas en elektriciteit; hij stelt een ambitieuze doelstelling op van 20 procent voor fabrieken die nog geen optimalisatie hebben uitgevoerd.

Energiency heeft ook concurrenten en dit zijn andere bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Ierland die verschillende niveaus van verfijning in energieanalyses aanbieden. Legrand zegt echter dat de kracht van Energiency bestaat uit de algoritmen en het innovatieve gebruik van draagbare technologie en hij verwacht dat zijn bedrijf snel winstgevend zal zijn. Hij stemde onlangs in met een informele zakelijke ontwikkelingsregeling met het Franse multinationale nutsbedrijf Engie (voorheen GDF Suez) en is van plan globaal uit te breiden.

Legrand was ook van plan om deze herfst zijn kantoren te verplaatsen uit de mobiele container naar een iets groter en permanent kantoor. Zullen de zitzakken lang op zich laten wachten?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud