Electrabel beboet voor misbruik machtspositie

©BELGA

Electrabel is door de Belgische Mededingingsautoriteit beboet voor het misbruiken van zijn machtspositie. De elektriciteitsproducent komt er vanaf met een al bij al lichte boete van 2 miljoen euro.

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft vastgesteld dat Electrabel in de jaren 2007-2010 zijn machtspositie heeft misbruikt. De Belgische dochter van GDF Suez zou op de stroombeurs Belpex overdreven marges hebben genomen. Het gaat om 60 euro per megawattuur (1.000 kilowattuur).

Electrabel krijgt een boete opgelegd van 2 miljoen euro. Dat is een erg laag bedrag in vergelijking met de miljardenomzet van het bedrijf. De krant Le Soir wees er deze ochtend ook op dat de maximumboete 670 miljoen euro was, 10 procent van de omzet.

De Mededingingsautoriteit zegt in een mededeling dat de betrokken directe omzet 'minder dan 5 miljoen euro' was. Dat is veel lager dan eerst gedacht. De schade was eerder op 40 tot 56 miljoen euro ingeschat door de auditeur van de Raad voor Mededinging, de voorloper van de Belgische Mededingingsautoriteit. 

In een reactie betwist Electrabel dat het een onrechtmatige marge had op bepaalde transacties op de kortetermijngroothandelsmarkt. De stroomproducent wijst er ook op dat de mededingingsautoriteiten oordeelden dat Electrabel geen strategie voerde om capaciteit achter te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud